W skrócie
Mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, które w smaku bardzo przypominają tradycyjną wersję tego dania. Wystarczy do mięsnego farszu dodać posiekaną kapustę, cebulę i przyprawy, a całość ugotować w pomidorowym sosie. Tak przygotowane fałszywe gołąbki możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Przepis na gołąbki bez zawijania
Liczba porcji: na ok. 14 gołąbków
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 700 g kapusty pekińskiej,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 3 łyżki mąki pszennej + mąką do obtoczenia gołąbków,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania krok po kroku?
Przygotowanie:
- Posiekaj kapustę pekińską, posyp szczyptą soli i odstaw na bok.
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor
- Zmiel mięso w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
- Dodaj do mięsa kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.
- Wyrób mięso rękami, aż będzie gładkie i zwarte.
- Podziel ciasto na 14 części, uformuj z nich kotlety i obtocz w mące pszennej
- Rozgrzej olej na patelni.
- Obsmaż każdego gołąbka i przełóż do dużego garnka.
- Zalej gołąbki wrzątkiem (tak, by były przykryte), dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek granulowany.
- Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
- Wyjmij kotlety z wody i przełóż do drugiego naczynia.
- Do wody dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- W małej miseczce rozmieszaj mąkę pszenną z zimną wodą i wlej do pomidorowego sosu. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sos do smaku np. solą, pieprzem lub cukrem.
- Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 minut, na małym ogniu. Gotowe!
Zobacz także: Jak zagęścić sos? 10 niezawodnych sposobów.
Tradycyjne gołąbki
Gołąbki to znane i popularne danie, które przygotowuje się, zawijając mięsny farsz w liście kapusty. Przepis ten wymaga czasu i wprawy, by gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.
Najczęściej do mięsa dodaje się:
- ryż,
- kaszę,
- cebulę,
- grzyby,
Skąd nazwa „gołąbki"?
Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, „nazwa GOŁĄBKI jako nazwa potrawy właściwa jest wielu językom słowiańskim: czeskie i słowackie „holubce”, ukraińskie „голубці”, białoruskie „галубцы́”, rosyjskie „голубцы”. Pochodzenie nazwy GOŁĄBKI jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy potrawę wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc GOŁĄBKI byłyby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości (cokolwiek to znaczy). Inni badacze są zdania, że GOŁĄBKI jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty”.
Zobacz także: Dania jednogarnkowe na kilka dni. Przepisy na obiad dla rodziny. Nie trać czasu i stwórz posiłki idealne do odgrzewania
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Może pora na nową patelnię?
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
kup teraz

Patelnie Tefal Duetto 24/28cm rondel 18cm Indukcja
Patelnie Tefal Duetto 24/28cm rondel 18cm Indukcja
kup teraz

Zestaw patelni Gerlach 20/24/28cm Smart indukcja
Zestaw patelni Gerlach 20/24/28cm Smart indukcja
kup teraz

Gerlach Patelnia Ceramiczna Granitex Indukcja 28CM
Gerlach Patelnia Ceramiczna Granitex Indukcja 28CM
kup teraz

Patelnia tradycyjna okrągła Tefal Duetto+ 28cm
Patelnia tradycyjna okrągła Tefal Duetto+ 28cm
kup teraz

Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
kup teraz

Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym