Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek i trzeba zjeść pączka! [PRZEPISY NA PĄCZKI I FAWORKI]

(jed)
Łodzianie mają do wyboru kilkanaście rodzajów pączków.
Łodzianie mają do wyboru kilkanaście rodzajów pączków.
W łódzkich zakładach cukierniczych pączki wyparły dziś inne ciastka. Produkcja będzie ponaddwudziestokrotnie większa Oprócz owocowych są i z alkoholem.

Nawet do trzydziestu razy więcej pączków niż zwykle dziś wyprodukują łódzcy cukiernicy. Tłusty czwartek to wyzwanie, któremu muszą sprostać. Aby rankiem świeże i pachnące trafiły do cukierni i sklepów, pracę zaczęli już wczoraj po południu.

- A skończymy może dziś około godziny 14 - podsumowuje Tomasz Piłat, prowadzący zakład przy ul. Rolniczej. - Jak co roku zmobilizowaliśmy dodatkowych pracowników do pomocy, a nasze auta cały czas rozwożą świeże dostawy.

Tysiące pączków jadą dziś nie tylko do punktów sprzedaży, ale także do firm, szkół, przedszkoli, które je zamówiły. Tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego są smażone w głębokim tłuszczu i nadziane owocową marmoladą. Ale doczekały się wielu wariacji. Są m.in. z wiśniami, toffi, ferrero i z alkoholem, np. z ajerkoniakiem.

- Wprowadzamy dziś nowość - pączek śliwowicę, czyli nadziewany z węgierkami na spirytusie - zdradza Tomasz Piłat.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany