ILE KALORII MA PĄCZEK
W zależności od nadzienia pączek ma od 300 do 450 kcal. Najbardziej kaloryczne są pączki z lukrem na wierzchu i czekoladą w środku. Mniej tuczące są pączki nadziewane bitą śmietaną i posypade cukrem pudrem. Jeśli chcesz zjeść mniej kalorii wybieraj pączki bez nadzienia i polewy. Najlepiej zrobione z serka homogenizowanego i bez smażenia.
Przepis na pączki tradycyjne
PONIŻEJ PREZENTUJEMY SPRAWDZONY PRZEPIS NA PĄCZKI
Składniki:
- ok. 3 , 5 szkl. (szkl. poj. 250 ml ) mąki pszennej - dałam po połowie tortowej i zwykłej + trochę mąki do podsypania na blacie - przypominam, że każda mąka jest inna i czasami trzeba jej dosypać nieco więcej
- 1/3 szkl. cukru zwykłego
- 4 żółtka
- 1 całe jajko (jajka nie były zbyt duże)
- 60 g świeżych drożdży
- 1/4 kostki masła (takiej standardowej 250g)
- 1,5 szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- ok. 3/4 szkl. konfitury różanej (ew. marmolady albo powideł)
lukier: 1 , 5 szkl. cukru pudru + sok z połowy pomarańczy albo jednej cytryny
do posypania: ok. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
do smażenia: ok. 1 kg smalcu
Sprawdzony przepis na pączki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyłam do miski, dodałam 2 łyżki cukru i 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka, wymieszałam, odstawiłam przykrywając ściereczką aby podrosły. Mąki przesiałam razem z solą. Jajko i żółtka utarłam na puszysty kogel - mogel z resztą cukru. Masło roztopiłam i przestudziłam. Do mąki dodałam rozczyn, ubite jajka i zarabiając wlałam resztę ciepłego mleka. Wyrobiłam dość luźne ciasto. Na koniec dodałam spirytus i masło. Wyrabiałam aż ciasto będzie odchodziło od rąk i naczynia, to trwa przynajmniej kilkanaście minut. Przykryłam znowu ściereczką i odstawiłam na jakieś 1,5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło. W domu ogólnie powinno być ciepło i bez przeciągów bo drożdżowe ich bardzo nie lubi - ja po prostu raniutko zamykam okna i nie otwieram póki pączki się nie usmażą.
Gdy ciasto wyrosło, przynajmniej podwoiło swoją objętość, wyłożyłam je na blat i ponownie zagniotłam, ale tylko trochę. Powinno być mięciutkie. Można rozwałkować, ale wystarczy rozpłaszczyć rękami (nie za dużo podsypując mąką) na grubości ok. 2 cm - w takiego placka wycinałam krążki szklanką. Na każdym krążku ułożyłam po 1/2 łyżeczki konfitury i dokładnie zlepiałam brzegi zbierając je do siebie i formując kulkę wielkości niedużej mandarynki. Kulki układałam luźno, zlepieniem na spód, na posypanym mąką blacie. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. 1 godzinę aby wyrosły.
PRZEPIS NA PYSZNE PĄCZKI
W rondlu rozpuściłam tłuszcz. Musi być dobrze nagrzany, ale nie za gorący bo pączki spalą się z wierzchu a środek zostanie surowy. Na początek wkładam zawsze jednego, zwykle najmniej udanego pączka, i smażąc obserwuję go jak się rumieni - w razie potrzeby zmniejszam albo zwiększam ogień pod naczyniem. Pączki smażyłam partiami, nie wkładając na raz zbyt wiele sztuk bo bardzo rosną - przeważnie smażę po 4 sztuki w szerokim rondlu. Wkładałam je zlepienie do dołu i od razu przykryłam rondel pokrywką, smażyłam ok. 1 - 1 , 5 min. a następnie odwracałam (ja robię to patyczkiem szaszłykowym, można delikatnie widelcem) i ponownie przykryłam na kolejną minutę. Usmażone wyjęłam łyżką cedzakową i położyłam na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące posmarowałam lukrem i posypałam posiekaną skórką pomarańczową.
Z podanej ilości składników usmażyłam 32 pączki.
TŁUSTY CZWARTEK 2023 PRZEPIS NA PĄCZKI FIT
PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
Składniki:
- 2 pudełka serka homogenizowanego /2x250g/
- 3 łyżki śmietany
- 3 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 dowolny aromat
- 3 szklanka mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Serek, śmietanę, jajka i aromat wymieszać ze sobą. Następnie wymieszać cukier z mąką i sodą oczyszczoną. Połączyć obie mieszanki.
Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formować małe kule.
Olej podgrzać do temperatury 150 stopni. Powoli wrzucać pączki do oleju. Gdy nabiorą złotego koloru wyjąć i przełożyć na pergamin, by obciekły z tłuszczu.
PĄCZKI Z SERA NA TŁUSTY CZWARTEK
***
Jak zrobić pączki, czyli przepis na pączki
Oponki serowe
Składniki:
twaróg 750 g
masło 150 g
jaja 3
żółtka 3
sól
cukier 1,5 szklanki
ocet lub sok z cytryny 1,5 łyżeczki
soda 3 łyżeczki
mąka 750 g
tłuszcz do smażenia
Jak zrobić pączki, czyli przepis na pączki
Sposób przygotowania:
Ser zmielić, wymieszać z miękkim masłem, cukrem jajami i żółtkami. Połączyć mąkę z sodą, solą i octem. Dodać do masy serowej. Wyrobić twarde ciasto. Rozwałkować na ok 1/5 cm. Szklanka wycinać kółka a kieliszkiem kółeczka w środku każdej oponki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Smażyć oponki na mocno rozgrzanym tłuszczu obracając je raz w trakcie smażenia. Osączyć na ręcznikach papierowych. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu.
Faworki, kruche faworki, chrupiące faworki - przepis na pyszne faworki
ZOBACZ FILM Tłusty czwartek. Jak spalić kalorie z pączka? (x.news/Agencja TVN)
PRZEPIS NA PĄCZKI. TŁUSTY CZWARTEK 2023
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?