Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynie królują na straganach, rynkach i sklepowych półkach w całej Łodzi. Ile zapłacimy za dynię na zupę lub do ozdoby?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Dynię najczęściej kupujemy w kawałkach.
Dynię najczęściej kupujemy w kawałkach. Agnieszka Jedlińska
Koniec września to w ogrodach i na polach czas zbiorów, a na rynkach i w sklepach czas oferowania klientom dyni. W tym sezonie króluje przepiękna, żebrowana dynia muszkatołowa, zwana również prowansalską lub muscat de provence. Nie brakuje jednak i tej klasycznej dyni olbrzymiej o pomarańczowym kolorze skórki.

Na straganach i na pólkach w super i hipermarketach piętrzą się kolorowe dynie do jedzenia i do ozdoby. Jedni kupują je w całości, by zrobić z nich jesienne dekoracje na parapecie lub przed domem. Inni wybierają dynię w kawałkach, by przyrządzić z nich smakowite przetwory na zimę lub ugotować pyszne danie.

Dynia muscat jest coraz bardziej popularna i chętnie uprawiana przez polskich rolników. Łodzianie ja polubili, bo jest bardzo dekoracyjna i wyjątkowo smaczna - mówi sprzedawca dyń na Bałuckim Rynku w Łodzi.

Oto najseksowniejsza kobieta na świecie...ZOBACZ ZDJĘCIA PAIGE - KLIKNIJ DALEJ

Instruktorka golfa uznana za najseksowniejszą kobietę na świ...

Charakterystyczną cechą dyni prowansalskiej, zwanej też muscat lub muszkatołową, jest jej niezwykły kształt. Lekko spłaszczona, ma wyraźne żebra. Skóra jest ciemno zielona z lekko srebrnym nalotem, a po rozkrojeniu w środku ukazuje się intensywnie pomarańczowy kolor. W środku ma niewielkie gniazdo nasienne z nasionami w kształcie łez. Miąższ jest zwarty, ale delikatny. Jeśli dynię zostawimy jako dekorację z czasem skórka również zrobi się pomarańczowa. Z reguły waga jednej takiej dyni waha się od 5 do 10 kilogramów. Dynia doskonale nadaje się do wyciskania soku (jest bogatym źródłem beta karotenu) na surowo, na warzywne frytki, do pieczenia i gotowania.

Na rynkach można kupić też klasyczną dynię pomarańczową w odmianach hokkaido, dynia olbrzymia, piżmowa. Dynia olbrzymia przez długie lata królowała na polskich stołach. Ma dość delikatny smak i lekki, morelowy odcień miąższu o jaśniejszym odcieniu skórki. Zwykle waży kilkanaście kilogramów, choć największe okazy dobijają setki. Na rynku kupujemy zwykle po cząstce takiej dyni, bo w całości trudno ją unieść.

Szóstka w Lotto padła w Łódzkiem. Szczęśliwiec zgarnął aż dw...

Ceny dyni wahają się od 3 do 5 zł za kilogram. Na ryneczku na Retkini przy ul. Armii Krajowej za pomarańczową trzeba zapłacić 3-4 zł, a za zieloną prowansalską 4,5-5 zł. Na Górniaku cena kilograma dyni była ujednolicona i za każdą odmianę trzeba zapłacić 5 zł.

W hipertmarkecie Auchan dynia hokkaido kosztuje 6,69 zł za sztukę, dynia makaronowa 7,78 zł za sztukę, a dynia na zupę, czyli obrana i pokrojona w pudełku kosztuje 12,49 zł za kilogram, dynia bio (piżmowa) to wydatek 7,79 zł za sztukę, a za dynię Nelson (z pistacjową skórką) zapłacimy 11,99 zł za sztukę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany