MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Wraca tramwaj wodny. Teraz popłyniemy z Mierzei Wiślanej

Wraca tramwaj wodny. Teraz popłyniemy z Mierzei Wiślanej

Armagedon nad Błaszkami! Potężna ulewa trwała około 40 minut i zalała miasto ZDJĘCIA

Armagedon nad Błaszkami! Potężna ulewa trwała około 40 minut i zalała miasto ZDJĘCIA

Polecamy

Jakie auta będą musiały posiadać od lata system monitoringu uwagi kierowcy?

Jakie auta będą musiały posiadać od lata system monitoringu uwagi kierowcy?

Jak często firmy w Polsce zatrudniają na umowę o dzieło? ZUS podał najnowsze dane

Jak często firmy w Polsce zatrudniają na umowę o dzieło? ZUS podał najnowsze dane

Józef Robakiewicz, wychowanek ŁKS: Nie dawano  nam szans na sukces. A jednak!

Józef Robakiewicz, wychowanek ŁKS: Nie dawano nam szans na sukces. A jednak!