Wspierają wzrok
Owoce te są znakomitym źródłem antocyjanów i witaminy A, które poprawiają ostrość wzroku. Naukowcy zaobserwowali, że podawanie ekstraktu z czarnej porzeczki korzystnie wpływa na plamkę żółtą oka i zmniejsza ryzyko jej zwyrodnienia. Badacze sugerują również, że profilaktyczne jedzenie czarnych porzeczek może w pewnym stopniu zapobiegać powstawaniu jaskry.
Wzmacniają odporność
Znaczna zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy sprawia, że ten owoc to naturalny środek łagodzący objawy przeziębienia, w tym katar i kaszel. Natomiast napary z liści czarnej porzeczki wykazują łagodne działanie przeciwgorączkowe. Warto zatem przygotować suszone ziele z liści porzeczki i parzyć je w momencie pojawienia się dolegliwości.
Z czarnych porzeczek można przygotować dżem, sok, a nawet zdrowotną nalewkę.
Czarne porzeczki stanowią znakomite źródło witaminy C (181 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Taka porcja czarnej porzeczki zawiera prawie 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze lub cytryny.