Dlaczego warto jeść czarne porzeczki?
Czarne porzeczki to owoce o cennych właściwościach zdrowotnych. Co sprawia, że są tak cenionym i pożądanym produktem? Sprawdź, dlaczego warto częściej sięgać po czarne porzeczki. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Obniżają stężenie cholesterolu we krwi
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.
Obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Te owoce wykazują również zdolność obniżania ciśnienia tętniczego krwi. To zasługa przede wszystkim przeciwutleniaczy, które zmniejszają sztywność tętnic, co korzystnie wpływa na przepływ krwi. Naukowcy zaobserwowali, że zauważalne efekty osiąga się przy codziennym wypijaniu 250 ml soku bez dodatku cukru. Dodatkowo czarne porzeczki to znakomite źródło potasu, który jest odpowiedzialny za gospodarkę wodno-elektrolitową, a dzięki właściwościom moczopędnym redukuje obrzęki i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Są składnikiem diety przeciwnowotworowej
Czarne porzeczki uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców, ponieważ zawierają znaczne ilości cennych przeciwutleniaczy. Związki te chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju stanu zapalnego organizmie. Wykazano, że regularne jedzenie czarnych porzeczek wspiera profilaktykę nowotworową, szczególnie w kierunku raka piersi, prostaty, żołądka i okrężnicy.