1/12
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) daje objawy, gdy...
fot. Yurii Yarema/Getty Images

Dieta przeciwko stłuszczeniu wątroby. Te 11 produktów pomaga odwrócić NAFLD

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) daje objawy, gdy zmiany są zaawansowane. Chorobie można zapobiegać, a także ją leczyć za pomocą diety. Te 11 produktów pomaga cofnąć NAFLD! Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Włączenie do diety pokarmów takich, jak orzechy i nasiona...
fot. michaelfedorak/123RF

Orzechy i pestki na stłuszczenie wątroby

Włączenie do diety pokarmów takich, jak orzechy i nasiona oleiste – a więc pestki słonecznika, dyni, nasiona sezamu, lnu itp. (a ponadto owoców morza i wysokobłonnikowych produktów roślinnych), może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby. W badaniach wykazano, że orzechy mają korzystny wpływ na profil lipidowy krwi, a także stan wątroby i poziom stanu zapalnego w organizmie. Zapewniają najważniejsze składniki ochronne dla wątroby: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy wielonienasycone omega-3, a także cholinę, związki mineralne, błonnik i roślinne białko.

3/12
Diety o wyższej zawartości błonnika i większym udziale...
fot. noirchocolate/123RF

Błonnik na stłuszczenie wątroby

Diety o wyższej zawartości błonnika i większym udziale pełnoziarnistych produktów zbożowych chronią przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Mogą m.in. zmieniać na skład mikroflory jelitowej, wpływając na komunikację pomiędzy jelitem i wątrobą. Pomagają także ograniczać skracanie telomerów w chromosomach, które jest przyspieszone w NAFLD i przyspiesza procesy degeneracyjne. Źródłem błonnika są naturalne, minimalnie przetworzone produkty roślinne, oprócz zbóż także warzywa, owoce, orzechy, nasiona strączkowe.

4/12
Prebiotyki to związki odżywiające korzystne bakterie...
fot. nastyaofly/123RF

Prebiotyki na stłuszczenie wątroby

Prebiotyki to związki odżywiające korzystne bakterie jelitowe, które wpływają na metabolizm i zdrowia wątroby. Poprzez zmienianie składu tej mikroflory wpływają na zmniejszenie zagrożenia rozwoju niealkoholowego stłuszczenia. Występują w produktach roślinnych, a najbardziej oficie w warzywach cebulowych, choć także np. w kawie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Zobacz również

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD