Chude mięso
Mięso to grupa produktów, która obfituje w białko pokarmowe, związki mineralne, a także witaminy z grupy B, a szczególnie kobalaminę, czyli B12. Niestety mięso jest bogate w puryny, dlatego w przypadku dny moczanowej należy je mocno ograniczać, a dozwolona dzienna ilość wynosi tylko 100 g. W diecie chorego mogą zatem znaleźć się umiarkowane ilości mięsa kurczaka, indyka, królika i wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.
Warzywa
Nie można zapomnieć również o warzywach będących znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Jakie warzywa można jeść przy dnie moczanowej? Wśród tych o niskiej zawartości puryn można wymienić: pomidory i ogórki, sałatę, cukinię, dynię, ziemniaki i bataty, marchew, kapustę włoską i pekińską, czosnek i cebulę, a także zielone oliwki.
Tłuszcze roślinne
W diecie osoby z dną moczanową powinny znaleźć się również tłuszcze roślinne obfitujące w kwasy omega-3, które zmniejszają stan zapalny w organizmie. Warto do jadłospisu wprowadzić oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej z ogórecznika, a także olej z czarnuszki i wiesiołka. Należy natomiast całkowicie wyeliminować tłuszcze zwierzęce takie, jak smalec i słonina.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona to produkty o niskiej zawartości puryn, dlatego polecane są w diecie chorych na podagrę. Te produkty obfitują w cenne związki mineralne, takie jak magnez, potas, cynk i selen, a także są źródłem cennych kwasów omega-3.
Polecane orzechy i nasiona to: brazylijskie, laskowe i włoskie oraz pestki słonecznika. Natomiast powinno się unikać sezamu, orzechów ziemnych i produktów z dodatkiem nasion maku, ponieważ zawierają one znaczne ilości puryn i mogą wywołać silny ból stawów.