9/20
Ciasto makowa panienka. Krok 8
Gdy ciasto będzie się piec, przygotuj warstwę brzoskwiniową.
10/20
Ciasto makowa panienka. Krok 9
Brzoskwinie odsącz z syropu i zmiksuj blenderem. Żelatynę namocz w gorącej wodzie i mieszaj, aż się dobrze rozpuści. Do brzoskwiń dodaj sok z cytryny i żelatynę i dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj cukier. Odstaw masę brzoskwiniową do lodówki.
11/20
Ciasto makowa panienka. Krok 10
Zrób krem: z pół litra mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią. Do odlanego mleka dodaj obie mąki i dokładnie wymieszaj.
12/20
Ciasto makowa panienka. Krok 11
Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz gaz i wlej mieszankę mleka z mąkami, ciągle mieszając. Pogotuj krem ok. 2 min, mieszając, by się nie przypalił. Wystudź.