Dania z jęczmienia. Przepisy na potrawy z kaszy, mąki i płatków jęczmiennych
Kaszotto buraczkowe (przepis na 2 porcje)
· pół cebuli
· 2 ząbki czosnki
· 2 duże ugotowane buraki
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 200g mielonej piersi z kurczaka
· 150g kaszy pęczak
· 500ml bulionu
· sól, pieprz, tymianek
· 10g nasion słonecznika
· 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Buraka zetrzyj na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i smaż, aż się zarumieni, jednocześnie rozdrabniając je drewnianą łyżką. Kiedy mięso będzie gotowe, wsyp kaszę, dodaj buraka, wymieszaj. Zalej całość gorącym bulionem, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowe kaszotto posyp słonecznikiem i posiekaną natką pietruszki.