Czy białe mięso jest zdrowe? Nie zawsze! Fermowe kurczaki chyba nie. Felieton: Zezem przez kuchnię.

(KZ)
(KZ)
Lekarze namawiający do jedzenia białego mięsa, chyba nie jedli fermowych kurczaków.

Lekarze namawiają do jedzenia białego mięsa, najlepiej drobiowego po to by chronić swój organizm przed nadmiernie wysokim cholesterolem i chorobami serca. Nie wiem, czy wygłaszając taką opinię sprawdzili jaki w polskich sklepach jest drób. Ostatnio kupiłem na szybki obiad udka z kurczaka. Cena szokująco niska, bo kosztowały 4,50 zł za kilogram.

Niestety, bez dużej ilości przypraw, zjeść się ich nie dało. Jaka cena, takie mięso. Nie wiem co producenci drobiu dają do jedzenia fermowym kurczakom, ale na pewno nie jest to coś co poprawia ich smak. Obawiam się, że białe, kurze mięso jest zdrowe tylko z kur wolno żyjących. A takich w sklepach raczej nie ma. Nie oznacza to jednak, ze kupując osiem razy droższą wołowinę poczujemy w ustach tak istotną różnicę. Najsmaczniejsza jest dziczyzna, ale zdemoralizowani hodowlanymi produktami, które są miękkie i delikatne, możemy mieć problem z zaakceptowanim ich wyrazistego smaku i twardości.

Spis Powszechny 2021: są pierwsze kary za odmowę spisania się

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie