![Sernik „Isaura”...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e3/5a/5d9ff57e3f5d0_o_large.jpg)
Ciasta na weekend. TOP 15 pysznych i sprawdzonych przepisów na domowe słodkości od naszych Czytelników [Przepisy, zdjęcia, opis wykonania]
Sernik „Isaura”
Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
5 jajek
Składniki na masę serową
80 dag sera
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru
budyń waniliowy
Wykonanie
Ciasto. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować razem około 5 minut, następnie pozostawić do ostudzenia. Kiedy masa przestygnie, dodać żółtka i utrzeć. Z tak przygotowanej masy odlać 1/2 szklanki (posłuży jako polewa do gotowego sernika). Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Całość zmiksować, aby powstało jednolite ciasto. Dodać szczyptę soli. Wylać na blaszkę 20x35 cm.
Ser. Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier waniliowy, budyń i utrzeć na puszystą masę. Dodać powoli zmielony ser i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem. Ser wyłożyć równomiernie na ciasto i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 60 minut. Kiedy ciasto odchodzi od brzegu blaszki jest upieczone. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z blaszki i polać czekoladową masą. Jeżeli masa jest zbyt twarda, by nią posmarować ciasto, wówczas wkładamy szklankę do gorącej wody na kilka minut. Można udekorować wiórkami kokosowymi, według uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej