Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bułki do hamburgerów na zakwasie. Prosty przepis na domowy wypiek do kotletów. Pomysł na domowe pieczywo z sezamem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe bułki do hamburgerów na zakwasie to pyszna alternatywa wobec amerykańskich bułek maślanych.
Domowe bułki do hamburgerów na zakwasie to pyszna alternatywa wobec amerykańskich bułek maślanych. Anna Daniluk
Bułki do hamburgerów najczęściej przygotowywane są na drożdżach z dodatkiem dużej ilości masła. Proponujemy przepis na mniej tradycyjne pieczywo, bo wykonane na zaczynie na naturalnym zakwasie i mące do pizzy. Wierzch posypaliśmy sezamem. Zobacz przepis na pyszne bułki do hamburgerów.

W skrócie

Amerykańskie bułki do hamburgerów są puszyste, maślane i mają dodatek sporej ilości cukru. Dzięki użyciu drożdży piekarskich można je zrobić w 1,5 godziny. My proponujemy zdrowsze bułki do hamburgerów, bo wykonane na naturalnym zaczynie z zakwasem. Do jego przygotowania przyda się planowanie i uzbrojenie w cierpliwość. Jednak ich lekko kwaskowaty smak nie będzie miał sobie równych. Z tego samego ciasta możecie wykonać także 2 spody na średniej wielkości pizzę.

Bułki do hamburgerów – przepis na naturalnym zakwasie

Liczba porcji: na 10 – 12 bułek.
Czas przygotowania: 12 godzin na zaczyn + 2,5 godziny na ciasto właściwe + 15 – 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Zaczyn:

  • 102 g mąki na pizzę,
  • 62 g ciepłej wody o temperaturze 27° Celsjusza,
  • 20 g aktywnego zakwasu chlebowego.

Gotowe ciasto na bułki:

  • 420 g mąki na pizzę,
  • 289 g wody,
  • 9 g soli,
  • 26 g oleju lub oliwy z oliwek
  • wcześniej przygotowany cały zaczyn.

Wierzch:

  • 20 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 20 g białego sezamu.

Jak zrobić bułki do hamburgerów na zakwasie?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zrobić zaczyn określany w piekarnictwie jako biga. Należy połączyć aktywny, czyli dokarmiony zakwas z wodą i przesianą mąką. Należy go dokładnie wymieszać, aby uzyskać rodzaj gęstej pasty.
  2. Pojemnik z zaczynem należy przykryć i odstawić do wyrastania na 12 godzin.
  3. Kolejnego dnia rano do miski trzeba dodać mąkę, wodę i sól. Całość można wymieszać ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z funkcją mieszania ciasta.
  4. Jeżeli chcecie wzmocnić zaczyn na zakwasie, to do wody należy według uznania dodać 4 g suszonych drożdży, wymieszać zgodnie z dalszymi etapami przepisu.
  5. Następnie po około 2 minutach należy dodać porcjami zaczyn i na koniec powoli dolać olej lub oliwę z oliwek. Jeżeli korzystacie z dzieży robota kuchennego, to na każdym etapie należy robić sobie około 3-minutowe przerwy, aby wszystkie składniki połączyły się i mógł się wytworzyć gluten.
  6. Ciasto na bułki do hamburgerów należy odstawić na godzinę do wyrastania. Po tym czasie należy je złożyć. Jeśli jest luźne, można podsypać blat mąką, a dłonie zwilżać wodą podczas formowania. Ciasto należy odstawić na kolejną godzinę wyrastania.
  7. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 10 – 12 bułek. Każdą bułeczkę należy uformować i odstawić do wyrastania na 10 minut.
  8. Jajko należy rozkłócić z mlekiem i mieszaniną posmarować wierzch bułeczek. Następnie można posypać bułeczki od góry białym sezamem.
  9. Piekarnik należy nagrzać do 210° Celsjusza. Bułki do hamburgerów na zakwasie należy piec przez 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Zastosowanie bułek do hamburgerów

Głównym zastosowaniem bułek będą oczywiście hamburgery z kotletem wieprzowym lub wołowym. Można także podawać je z innymi rodzajami burgerów. Jeżeli nie skorzystacie z jajka i mleka, a użycie wody na posmarowanie wierzchu, wypiek będzie odpowiedni dla wegan. Te osoby mogą sobie przyrządzić kotlety z soczewicy albo na bazie kalafiora. Ponadto świetnym dodatkiem do bułek do burgerów będzie szarpana wieprzowina z jabłkami, a nawet domowe kotlety pożarskie.

Bułki do hamburgerów na drożdżach

Domowe bułki do hamburgerów na zakwasie należy wystudzić przed podaniem. Mimo że wypiek jest czasochłonny, to nie jest bardzo trudny w wykonaniu. Tak samo możecie zrobić wypiek całkowicie na drożdżach. Wtedy do wymienionego w przepisie zaczynu, zamiast zakwasu należy dodać szczyptę drożdży suszonych oraz 4 g rozpuścić w wodzie, zanim dodacie je do zagniatania ciasta właściwego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bułki do hamburgerów na zakwasie. Prosty przepis na domowy wypiek do kotletów. Pomysł na domowe pieczywo z sezamem - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany