W skrócie
Zupa szparagowa z ziemniakami świetnie smakuje wymieszana z produktami nabiałowymi. Może to być śmietana, w wersji dietetycznej mleko, a osoby doceniające gęstą konsystencję pokuszą się o dodatek serka topionego. Pokrojone warzywa, zanim będą zalane bulionem można przesmażyć krótko na maśle, aby nadać im głębokiego smaku. Warto też pamiętać o dodatku czosnku, który podkreśli delikatny smak białych szparagów. Oto przepis na prostą zupę szparagową na wiosnę.
Zupa szparagowa – przepis z białych szparagów
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów,
- 1 średniej wielkości ziemniak,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 g masła,
- 1 l rosołu lub bulionu warzywnego,
- 60 ml śmietanki kremówki,
- 5 g gałki muszkatołowej.
Do smaku:
- sól i czarny świeżo zmielony.
Jak zrobić zupę szparagową?
- Białe szparagi należy obrać, umyć i pokroić na kawałki wielkości około 3 centymetrów.
- Cebulę, ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę. Warzywa należy wrzucić do garnka razem ze szparagami. Można podsmażyć je na łyżce masła, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
- Następnie trzeba dodać do nich posiekane ząbki czosnku.
- Całość trzeba wymieszać i zalać rosołem lub bulionem.
- Warzywa na zupę szparagową należy doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut.
- Po tym czasie należy zblendować zupę na gładki krem, dodając resztę masła i śmietankę.
- Zupę szparagową należy doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Aromatyczna zupa szparagowa jest gotowa do podania.
Wypróbuj także:
Co się dodaje do zupy szparagowej?
Domowa zupa szparagowa może być podana z połówką jajka ugotowanego na twardo, z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę, a nawet z uprażonymi płatkami migdałowymi. Dość zaskakujące może się wydawać dodatek uprażonych orzeszków ziemnych. Jednak kontrastujący smak świetnie się uzupełnia ze szparagami.
Najlepsza zupa szparagowa z grzybami
Część z was może być zaskoczona faktem, że szparagi świetnie łączą się z grzybami. Danie można podać z podsmażonymi plastrami pieczarek albo w trakcie gotowania dodacie łyżeczkę zmielonych suszonych grzybów, które wzmocnią orzechową nutę smakową zawartą w szparagach. W książce „Leksykon smaków” Niki Segnit opisuje szefa kuchni Davida Waltucka z restauracji Chanterelle w Nowym Jorku, który przyrządza tartę szparagową ze smardzami. Wspomniany szef kuchni łączy smardze z sosem przygotowanym na bazie ostryg i wina madera.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?