1/7
Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser –...
fot. Grzegorz Gałasiński

Żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane, a na deser – obowiązkowo babka drożdżowa – bez tych wielkanocnych kulinarnych klasyków nie sposób wyobrazić sobie świąt. Jak sprawić, by te tradycyjne, niewyszukane dania na naszych stołach nabrały wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i zapachu?

Czytaj dalej na kolejnym slajdzie.

2/7
Żurek wielkanocny Magdy Gessler - PRZEPIS...
fot. Polska Press

Żurek wielkanocny Magdy Gessler - PRZEPIS

Składniki:
[lista]
•350 g mąki razowej
•1 l wody
•4 ząbki czosnku
•3 liście laurowe
•5 kulek ziela angielskiego
•5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
•1 łyżka masła
•1 l bulionu warzywnego
•250 ml śmietany
•4 jajka
•300 g białej kiełbasy
•natka pietruszki
•sól
•pieprz czarny
•majeranek

Czytaj dalej na kolejnych slajdach.

3/7
Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania...
fot. Polska Press

Jeśli czas na to pozwala, zaczynamy od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykrywamy i obwiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie mieszamy. Po 3 dniach przerzedzamy zakwas.

Rozpuszczamy łyżkę masła, grzyby kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Zalewamy bulionem i gotujemy do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
Dodajemy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
Do każdej porcji żurku dodajemy kiełbasę i jajka. Posypujmey posiekaną natką świeżej pietruszki.

Zobacz kolejne przepisy

4/7
Baba wielkanocna drożdżowa - według receptury Magdy Gessler...
fot. Instagram

Baba wielkanocna drożdżowa - według receptury Magdy Gessler

Składniki na ciasto drożdżowe:

•mleko 3,2%
•15 g drożdży
•135 g cukru
• 600 g mąki
•135 g masła
•35 g smalcu
•7 jajek
•szczypta soli


Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko i rozkruszone drożdże. Dodajemy niewielką ilość cukru, ok. 70 g. Do podgrzanej masy dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej i płynnej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym podgrzewamy 7 jajek z pozostałością cukru. W drugim rozpuszczamy masło i smalec. Po 30 minutach dodajemy do wyrośniętej masy podgrzane jajka z cukrem, szczyptę soli i mąkę. Zagniatamy ciasto, aż masa stanie się jednolita. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i smalec i znów zagniatamy ciasto. Posypujemy je mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Dodatki do baby drożdżowej:
[lista]
•50 g skórki pomarańczowej
•50 g masła klarowanego
•10 g rodzynek
•10 g płatków migdałowych
•150 g domowego lukru
•2 żółtka
•50 g migdałów
[/lista]
Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, całe migdały, ubite żółtka, skórkę pomarańczową i masło. Ponownie wyrabiamy ciasto z bakaliami i odstawiamy je do wyrośnięcia. Wkładamy gotowe ciasto do formy na babkę i znów odstawiamy, aż będzie zajmować około 80% foremki. Wstawiamy ją do piekarnika na ok. 40 minut i pieczemy w temperaturze ok. 180°C. Kiedy babka wystygnie, smarujemy ją lukrem, a następnie ozdabiamy rodzynkami i migdałami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Zobacz również

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?