Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa grzybowa Magdy Gessler na wigilię. Przepis na zupę grzybową z makaronem na wigilię 2022. Ale pycha!

Oprac. (AB)
Grzybową według przepisu Magdy Gessler możemy podawać z grzankami lub bez.
Grzybową według przepisu Magdy Gessler możemy podawać z grzankami lub bez. Polska Press
Zupa grzybowa z makaronem od Magdy Gessler - przepis. Zupa grzybowa często gości na polskich stołach, a w wigilię Bożego Narodzenia jej konkurentem jest tylko barszcz czerwony z uszkami. W niektórych domach na wieczerzy wigilijnej podaje się obie te zupy, żeby zadowolić wszystkich domowników i gości.

Grzybowa od Magdy Gessler

Grzybową można przygotowywać zarówno z grzybów świeżych, mrożonych, jak i suszonych. Z jednego ich rodzaju lub kilku naraz. Do zupy świetnie nadają się borowiki (prawdziwki), podgrzybki, maślaki, kurki. Sami zdecydujmy, które z nich wybierzemy.

Poniżej przepis Magdy Gessler na zupę z grzybów suszonych na mięsnym wywarze (w Wigilię można go zastąpić wywarem warzywnym).

Składniki:

  • 20 dekagramów suszonych grzybów
  • 1 rosołowa porcja warzyw (3 marchewki, 2 pory, 1 seler, 1 pietruszka, ćwierć główki kapusty)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
  • 20 dekagramów sera korycińskiego z czarnuszką
  • Pół pęczka koperku
  • pieprz
  • Opcjonalnie – grzanki lub makaron
Magda Gessler często dorzuca zdjęcia na swym Instagramie i raz ja jakiś czas zaskakuje internautów. Tym razem można powiedzieć, że ich zszokowała ale bardzo pozytywnie. Pani Magda opublikowała zdjęcia w obcisłym dresie, nie dość, że wygląda na odmłodzoną to jeszcze widać, że restauratorka bardzo schudła. Jaka jest dieta Magdy Gessler? Przeczytaj i zobacz najnowsze zdjęcia - kliknij DALEJ.

Królowa TVN Magda Gessler w obcisłym stroju! Widać, że sporo...

Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler

Przygotowanie

Suszone grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano wyjąć z wody (nie wylewamy jej, przyda się później) i pokroić w paseczki.

Warzywa – oprócz porów i cebuli – obrać i zetrzeć na tarce. Pory pokroić w paseczki. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę , po czym dodać warzywa i grzyby. Całość zamieszać i zalać gorącym wywarem, dodając też wodę z moczenia grzybów.

Zupę należy gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną – około 45 minut. Doprawić pieprzem, a dwie minuty przed końcem gotowania dodać ser koryciński pokrojony w kostkę. Zupę posypać koperkiem. Możemy podawać ją z grzankami.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany