Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zrazy wołowe, dorsz, a może łosoś? Program pilotażowy NFZ "Dobry posiłek" już w ponad 30 szpitalach Łódzkiego

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
O dania "Dobrego posiłku" musi dbać zatrudniony przez szpitala dietetyk
O dania "Dobrego posiłku" musi dbać zatrudniony przez szpitala dietetyk Materiały prasowe NFZ
W szpitalach regionu łódzkiego rozpoczął się pilotaż programu "Dobry posiłek". Pierwsze efekty już widać, pacjenci dostają dodatkowe kolacje i dania, o których do tej pory mogli jedynie pomarzyć.

"Dobry posiłek" w szpitalach regionu łódzkiego. Trwa pilotaż programu

Łódzki oddział NFZ zakończył przyjmowanie szpitali do pilotażu programu "Dobry posiłek". Ma on poprawić jakość wyżywienia pacjentów. Finalnie do programu przystąpiły 33 szpitale z województwa łódzkiego. To większość placówek, choć na liście nie ma np. szpitala im. Biegańskiego w Łodzi.

Przez pół roku "Dobry posiłek" w Łódzkiem będzie kosztował NFZ 35 mln zł. W ramach programu szpitale otrzymają dodatkowe pieniądze (25,62 zł za pacjenta za dobę) na poprawę jadłospisów. W zamian muszą spełnić kilka warunków, m.in. zatrudnić dietetyka, układać jadłospisy na cały tydzień i publikować je na swojej stronie internetowej, a część pokazywać na zdjęciach. Należy też skrócić nocną przerwę między posiłkami do maksimum 12 godzin.

Jakie posiłki serwują teraz łódzkie szpitale? Zobacz w galerii zdjęć:

Wołowina i inne droższe składniki dań już w szpitalach w Łódzkiem

Pierwsze efekty programu już widać. W Pabianickim Centrum Medycznym w tym tygodniu po raz pierwszy od sześciu lat pojawiła się... wołowina w postaci zrazów. Wsad do kotła wzrósł z około 30 do 38 zł. Wprowadzono drugą kolację, więcej warzyw i owoców oraz jogurty i kefiry.

- Na pewno pacjenci odczuli zmianę jakości wyżywienia - zauważa Adam Marczak, dyrektor ds. administracyjno-technicznych. Resztę pieniędzy wydano na przygotowanie i organizację posiłków. Szpital ten jako jeden z nielicznych w regionie posiada bowiem własną kuchnię.

Nowości pojawiły się też w jadłospisie szpitala im. Korczaka. W tym tygodniu pacjenci jedli już dorsza zamiast zwyczajowej piątkowej miruny, dostali także wołowinę w postaci gulaszu, a zamiast chleba w kromkach - dostali bułeczki: grahamki i białe, do tego masło w pojemniczkach a nie odcinane z kostki.

Dietetyczka Joanna Magosa ocenia, że z czasem w jadłospisie może pojawić się nawet i łosoś. - Dzięki programowi firma cateringowa może zaproponować nam coś droższego - mówi. Jak podkreśla wcześniejsze jadłospisy spełniały wymogi dietetyczne, ale bywały nieco monotonne. - Teraz możemy je urozmaicić, codziennie jest też owoc, co wcześniej nie zawsze się udawało - przyznaje.

W sumie szpital im. Kopernika na żywienie pacjenta wydaje teraz 38,95 zł.

Jedzenie szpitalne. Co sądzą o nim pacjenci?

Szpitale zapewniają, że nawet przed programem posiłki spełniały wymogi zdrowego żywienia, a dodatkowo także specjalnych zaleceń dla chorych. Jednak nie cieszyło się dobrą opinią. Jednak szpitalne jedzenie nie cieszyło się dobrą opinią. Problem był na tyle poważny, że postulat poprawy jakości wyżywienia w szpitalach został jednym z punktów ubiegłorocznego programu wyborczego Prawa i Sprawiedliwości. Zdjęcia niezbyt smakowitych posiłków szpitalnych od lat pojawiały się w mediach społecznościowych stając się tematem do żartów. A pacjenci których na to stać coraz częściej zamawiali na oddziały jedzenie z restauracji z dowozem.

Czasem kończyło się to poważnie. Na przykład rok temu zbuntowali się pacjenci oddziału hematologii w szpitalu Kopernika w Łodzi. Skarżyli się m.in. na parówki i średniej jakość wędliny na śniadanie, brak przypraw i rozgotowane warzywa. Hematologia to oddział, na którym pacjenci leżą tygodniami i szczególnie cierpią w przypadku niesmacznych dań. Napisali petycję do dyrekcji z prośbą o poprawę jedzenia. Szczęśliwie był to koniec okresu współpracy z firmą cateringową i wkrótce dostawcę z łatwością zmieniono.

Jednocześnie oceny posiłków nie zawsze są obiektywne - z badań ankietowych satysfakcji pacjentów prowadzonych w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi wynika, że te same posiłki smakują lepiej pacjentom... leżącym na wyremontowanych oddziałach.

ZOBACZ MENU W POLSKICH SZPITALACH - KLIKNIJ NA KOLEJNE SLAJDY >>>

Oto posiłki w polskich szpitalach! ZDJĘCIA. To jest jedzenie...

W których szpitalach regionu łódzkiego trwa pilotaż programu "Dobry posiłek"?

  • SPZOZ Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 im. N. Barlickiego Uniwersytetu Medycznego, Łódź
  • Bonifraterskie Centrum Medyczne sp. z o.o., Łódź
  • SP ZOZ Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Wojskowej Akademii Medycznej UM w Łodzi - Centralny Szpital Weteranów, Łódź
  • Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Centralny Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego, Łódź
  • Medeor sp. z o.o. sp.k., Łódź
  • Specjalistyczny Psychiatryczny Zespół Opieki Zdrowotnej, Łódź
  • Poddębickie Centrum Zdrowia sp. z o.o., Poddębice
  • Tomaszowskie Centrum Zdrowia sp. z o.o., Tomaszów Mazowiecki
  • Wojewódzki Specjalistyczny Szpital im. M. Pirogowa, Łódź
  • Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej "MOŻ-MED", Poddębice
  • Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki, Łódź
  • Szpital Wojewódzki im. Jana Pawła II, Bełchatów
  • Miejskie Centrum Medyczne im. dr. Karola Jonschera, Łódź
  • Zespół Opieki Zdrowotnej, Łowicz
  • Wojewódzki Szpital Zespolony im. Stanisława Rybickiego, Skierniewice
  • Szpital Wojewódzki im. Prymasa Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Sieradz
  • Pabianickie Centrum Medyczne sp. z o.o., Pabianice
  • Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Wieluń
  • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Marii Skłodowskiej – Curie, Zgierz
  • Szpitale Powiatowe Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością, Łask
  • Zespół Opieki Zdrowotnej, Łęczyca
  • Wojewódzkie Wielospecjalistyczne Centrum Onkologii i Traumatologii im. M. Kopernika, Łódź
  • Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej, Rawa Mazowiecka
  • Samodzielny Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika, Piotrków Trybunalski
  • Kutnowski Szpital Samorządowy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Kutno
  • Szpital Powiatowy, Radomsko
  • Specjalistyczny Szpital Onkologiczny NU-MED. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Tomaszów Mazowiecki
  • Salve Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, Łódź
  • Zduńskowolski Szpital Powiatowy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Zduńska Wola
  • Powiatowe Centrum Zdrowia w Brzezinach - Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Brzeziny
  • Szpital Głowno Grupa Zdrowie Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Głowno
  • Salve Medica Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, Brzeziny
  • Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Łódź
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zrazy wołowe, dorsz, a może łosoś? Program pilotażowy NFZ "Dobry posiłek" już w ponad 30 szpitalach Łódzkiego - Dziennik Łódzki

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany