Wzrósł popyt na jajka - niższe ceny, liczne promocje i Wielki Post

(MJ)
Do stoisk z jajkami na łódzkich targowiskach i osiedlowych ryneczkach ustawiają się kolejki. Jajka znikają z półek w dyskontach oraz marketach. Łodzianie kupują je w ilościach dosłownie hurtowych.Czytaj na kolejnych slajdach Magdalena Jach
Do stoisk z jajkami na łódzkich targowiskach i osiedlowych ryneczkach ustawiają się kolejki. Jajka znikają z półek w dyskontach oraz marketach. Łodzianie kupują je w ilościach dosłownie hurtowych.

Do stoisk z jajkami na łódzkich targowiskach i osiedlowych ryneczkach ustawiają się kolejki. Jajka znikają z półek w dyskontach oraz marketach. Łodzianie kupują je w ilościach dosłownie hurtowych.
- Biorę 50 jajek, bo są bardzo dobre, a na rynek przyjeżdżam tylko raz w tygodniu – mówi pani Marta, emerytka, która w każdy wtorek robi zakupy na Bałuckim Rynku. - Biorę takie nieduże, po 40 groszy za sztukę.
- A my kupiliśmy ostatnio 40 jajek w dyskoncie – przyznają Martyna i Marek, rodzice dwójki dzieci. - Była promocja – jeśli się wzięło dwie platonki po 10 jajek to za sztukę wychodziło niecałe 30 groszy. Były w rozmiarze M, choć oczywiście z chowu klatkowego.
- W naszym markecie kilka razy trafiły się promocje – dodaje Edyta, mieszkanka Retkini. - Za niecałe 5 złotych można było kupić 10 jajek ściółkowych wielkości M. Wcześniej kupowałam też jajka L z wolnego wybiegu za 5,50 zł za 10 sztuk. Normalna cena tych jaj to prawie 9 zł.

W sklepach i na rynkach wybór jaj faktycznie jest ogromny. Producenci oferują je też w dużych ilościach oraz atrakcyjnych cenach.
- Jajka potaniały od początku tego roku o 3-4 grosze na sztuce – zauważa Krzysztof Skrobiewski, który od lat sprzedaje jajka na stoisku na Górniaku. - Dlatego i ceny detaliczne są nieco niższe, a to przyciąga klientów. Przed samymi świętami jednak ceny mogą pójść w górę.

U pana Krzysztofa najmniejsze jajka od młodych kurek są po 24 grosze za sztukę. Wyróżniają się nie tylko wielkością, ale i białym kolorem. Następnie można wybierać spośród jaj coraz większych w cenach 30 gr, 40 gr, 50 gr, 60 gr, 68 gr, aż po jajka największe w białych skorupkach za 70 gr za sztukę.

Choć popyt na jajka przez cały rok jest duży, teraz wyraźnie się zwiększył. Klienci cieszą się, że mogą kupić je trochę taniej niż choćby przed miesiącem. Kupują też więcej ze względu na Wielki Post. Jajka przydają się do przygotowywania potraw bezmięsnych – zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Są niezbędne do wszelkiego rodzaju placków, jarskich kotletów, sałatek.

Wbrew wszystkim mitom, jajka zawierają wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Białka są bogate w aminokwasy potrzebne do budowy komórek białkowych naszego organizmu, lizozymy, które niszczą szkodliwe mikroorganizmy a oprócz tego magnez, żelazo, cynk, miedź, kwas foliowy, witaminy B6 i B12. Żółtko, to z kolei źródło manganu, cynku, żelaza, fosforu, wapnia, choliny, folacyny i witamin A,B,PP i E.

Smak i wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależą od sposobu odżywiania kur. Najwyżej cenione są jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą. Najsmaczniejsze są wiosną, gdy kura odżywia się młodą trawą. Wtedy też mają najwięcej witaminy A i D – świadczy o tym intensywny kolor żółtka. Ale barwa żółtka może też być efektem podawanej karmy.

Jeśli kura dostaje kukurydzę, znosi jajka z żółtkami pomarańczowymi, gdy zaś pszenicę – z jasnożółtymi.
Można kupić jajka light ze zmniejszoną ilością tłuszczu, wzbogacone witaminami, kwasami omega-3 oraz z dwoma żółtkami. Otrzymuje się je, karmiąc kury paszami beztłuszczowymi, z dodatkiem witamin lub glonów. Jajka z dwoma żółtkami znoszą kury młode, z nieukształtowanym jeszcze układem hormonalnym.

W polskich sklepach dostępne są jaja pochodzące z czterech rodzajów chowu. Na skorupkach znajdziemy odpowiadające im oznaczenia: 0, 1, 2 i 3.
· 0 – chów ekologiczny: kury mają dostęp do zielonych pastwisk. Żywią się trawą i ekologiczną certyfikowaną paszą, do produkcji której nie można stosować sztucznych nawozów i pestycydów.
· 1 – chów wolno wybiegowy: kury hodowane są na wolnym wybiegu, mając dostęp do przestrzeni poza kurnikiem. Mają zapewnione zróżnicowane pożywienie.
· 2 – chów ściółkowy: kury przebywają w ograniczonych pomieszczeniach. Kurniki są wyściełane słomą i piaskiem, zwierzęta mają swobodny dostęp do poideł i karmideł.
· 3 – chów klatkowy: kury przebywają w zamkniętych klatkach na małej przestrzeni. Nie wychodzą na zewnątrz i nie mają dostępu do światła słonecznego.

Zobacz też:

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

A dlaczego nie
Lidia

d
dietetyk

Naprawdę są jeszcze ludzie jedzący jaja?

Dodaj ogłoszenie