Do najzdrowszych przekąsek należą orzechy. Wyłączając alergików, którzy są na nie uczuleni, te owoce jesieni to najlepsze źródło minerałów i substancji odżywczych. Szczególnie te, które sami możemy wyłuskać z łupiny. Orzechy gotowe do zjedzenia, bez typowej twardej osłonki mogą być gorszej jakości. Przede wszystkim orzechy łuskane są specjalnie konserwowane, żeby przedłużyć ich świeżość. Mimo to z powodu wysokiej zawartości tłuszczu łatwo się psują. Jełczeją, pleśnieją, robią się niesmaczne oraz szkodliwe. Najlepiej więc zaopatrzyć się w dobrego dziadka do orzechów i samodzielnie je łupać przed jedzeniem.
Do najpopularniejszych rodzimych orzechów zaliczamy laskowe i włoskie. Zaledwie garść laskowych kulek wystarczy, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, z kolei ta sama ilość orzechów włoskich doskonale wpływa na funkcjonowanie mózgu. Bo orzechy to cenne białko, tłuszcze i minerały. Nie warto bać się żadnego z tych składników, bo mimo wysokiej kaloryczności orzechy nie tuczą. Kaloryczną bombą stają się, gdy dodamy do nich soli i uprażymy na tłuszczu.
Ponadto niedokładnie pogryzione działają w przewodzie pokarmowym jak miotła, usuwając wszelkie niekorzystne produkty przemiany materii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice