Wątróbka drobiowa -przepisy. Wątróbka z sokiem malinowym, wątróbka z jabłkami

ei24
polskapresse
Jak twierdzą znawcy, wątróbka drobiowa jest najlepsza spośród wszystkich jej rodzajów. Wbrew opinii dzieci wątróbka drobiowa to prawdziwy rarytas. Proponujemy przygotować wątróbkę drobiową z sokiem malinowym oraz wątróbkę z jabłkami.

Wątróbka drobiowa z sokiem malinowym- przepis

Składniki:
wątróbka dr 0,5kg
sałata lodowa 1szt mała
fasola konserwowa czerwona 1 puszka
pomidor 2szt
ogórek zielony 1szt mały
cebula 1szt
ocet balsamiczny 2 łyżki
sok malinowy 10 łyżek
sól
pieprz

Sposób przygotowania wątróbki z sokiem malinowym

Warzywa kroimy i układamy warstwowo na półmisku. ; Wątróbkę smażymy i kładziemy na warzywa. Cebulę kroimy w krążki i smażymy na złoto w głębokim oleju, następnie układamy na wątróbce. Solimy, pieprzymy i polewamy sosem z soku i octu. Podawać z pieczywem, grzankami, frytkami, itp.

Czas przygotowania: ok. 40 minut.

Wątróbka drobiowa z jabłkami-przepis

Składniki:
wątróbka drobiowa 500 g
jabłka 290 g
cebula 150 g
mąka pszenna 55 g
ocet balsamiczny b.d.
natka pietruszki 12-25 g
olej

Sposób przygotowania wątróbki drobiowej

Wątróbkę oczyścić i umyć, osuszyć (na papierze albo sicie). Następnie obsypać mąką. Podsmażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie przełożyć ją garnka żeliwnego lub na większą patelnię. Na tym samym tłuszczu zrumienić lekko pokrojoną w pióra cebulę. Podsmażoną cebulę włożyć do garnka z wątróbką. Na patelnię z tłuszczem wrzucić jabłka (ze skórką, ale wydrążone) pokrojone w ćwiartki. Smażyć minutę na dużym ogniu., aż się zrumienią z każdej strony., a następnie dołożyć do wątróbki i cebuli.

Całość podlać octem balsamicznym, lekko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas lekko mieszając. Pod koniec posolić do smaku (uwaga! wątróbkę soli się na końcu), a następnie zdjąć pokrywkę, aby ocet balsamiczny wyparował. Podawać z ziemniakami z wody i natką pietruszki.

Wideo

Dodaj ogłoszenie