Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa na patelnię z kurczakiem. Nie kupuj mrożonki. Domowa wersja tego dania jest zdrowsza, tańsza i smaczniejsza

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kurczak z warzywami z patelni to pomysł na szybkie danie obiadowe
Kurczak z warzywami z patelni to pomysł na szybkie danie obiadowe Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Samodzielnie przygotowane warzywa na patelnię są smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż gotowa mrożonka. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Możesz przygotować ich więcej, a część zamrozić.

W skrócie

Warzywa na patelnię to jedno z najpopularniejszych gotowych dań, które można kupić w postaci mrożonki. Proponuję przygotowanie domowej wersji tej potrawy, którą również możesz łatwo zamrozić. Własnoręcznie przyrządzony kurczak z warzywami jest pewnością znacznie smaczniejszy, niż kupna, przetworzona potrawa. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Zrób dużą porcję, część podaj od razu na obiad, a resztę zapakuj w foliowe torebki lub opakowania i schowaj do zamrażarki. W ten sposób otrzymasz pyszny i tani obiad, który zjesz, gdy tylko przyjdzie ci ochota.

Na kolejnych zdjęciach naszej galerii zobaczysz, jak przygotować kurczaka z warzywami z patelni.

Warzywa na patelnię z kurczakiem – przepis na szybki i tani obiad

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • kilka różyczek brokuła,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • pół małej cukinii,
  • fasolka szparagowa (opcjonalnie),
  • czerwona lub żółta papryka,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • olej do smażenia,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować domowe warzywa na patelnię z kurczakiem?

  1. Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę, natarłam solą i pieprzem.
  2. Czosnek przecisnęłam przez praskę i zmieszałam z łyżką oleju oraz soku z cytryny. Dodałam kurczaka do zaprawy, wymieszałam i zostawiłam na 20 minut.
  3. Marchewkę obrałam i pokroiłam na kawałki. Pozostałe warzywa również pokroiłam.
  4. Podsmażyłam kurczaka na patelni, a po 5 minutach dodałam warzywa. Dusiłam całość pod przykryciem przez 15 minut.
  5. Pod koniec smażenia doprawiłam warzywa i kurczaka ziołami prowansalskimi.
  6. Kurczak z warzywami bardzo dobrze smakuje podany z ryżem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Warzywa na patelnię z kurczakiem. Nie kupuj mrożonki. Domowa wersja tego dania jest zdrowsza, tańsza i smaczniejsza - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany