Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Walka z infekcjami. Idą chłodne dni, czyli dieta na chorobę

ei24
123rf
Prawidłowa dieta, bogata jest w substancje wzmacniające układ immunologiczny - witaminy A, C, składniki mineralne takie jak selen czy cynk - które pomagają „zmotywować” układ odpornościowy do pracy na najwyższych obrotach - mówi Agnieszka Piskała, specjalista do spraw żywienia.

- Dzięki temu, może on skuteczniej walczyć z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dlatego też nie powinno w naszej diecie zabraknąć czerwonych, pomarańczowych owoców i warzyw (zawierają prowitaminę A i witaminę C), kiełków pszenicy, tłustych ryb, brokułów (zawierają dużo selenu) oraz czerwonego mięsa, pestek dyni, jajek, mleka i musztardy, tam znajdziemy najwięcej antybakteryjnego cynku.

Jeżeli dopadło nas przeziębienie lub grypa to trzeba udać się do lekarza. Ale to nie wszystko - nasza dieta powinna się zmienić. Posiłki nadal mają być odżywcze, aby organizm miał siłę dowalki z chorobą, ale i lekkostrawne, aby organizm nie marnował energii na trawienie.

- Niezawodnymi sprzymierzeńcami walki z chorobą są kleiki ryżowe, delikatne zupy jarzynowe, rosół i buliony, a do tego delikatne produkty zbożowe, takie jak pszenne bułki, ryż, kasza manna lub kuskus, wysokogatunkowa wędlina - szynka lub polędwica - mówi Agnieszka Piskała. - Podczas choroby często mamy mniejszy apetyt - jeśli nie chce nam się jeść, to oczywiście nie należy się zmuszać. Jeśli jednak chorobie towarzyszy wysoka gorączka, to nie wolno zapominać o nawodnieniu organizmu. Najlepiej pić wodę, ale też herbatę z cytryną lub sokiem malinowym.

POGODA NA PONIEDZIAŁEK

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany