Truskawki zawierają dużo witaminy C, więcej niż cytrusy, a także szereg witamin z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Truskawki to nieocenione źródło mikro i makroelementów - wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz manganu. Znane są z właściwości antynowotworowych z uwagi na obecność kwasu elagowego, bakteriobójczych - dzięki fitocydom. Pomagają trzymać linię, ponieważ 100 gram truskawek to tylko 35 kcal.
- Z uwagi na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych, truskawki usprawniają pracę jelit - mówi Joanna Sobczak, dietetyk z Naturhouse. Dzięki bromelinie, enzymowi, owoce te ułatwiają spalanie tłuszczów i węglowodanów, a bardzo dużej ilości wody przyczyniają się do oczyszczenia organizmu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?