![Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b4/10/65ca0e4076f3a_o_large.jpg)
Bakłażan
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.
![Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ca/c4/65ca0f8ba59c1_o_large.jpg)
Szparagi
Szparagi znalazły się w 2024 r. wśród nominowanych do tytułu najbardziej trującej rośliny roku. Ich miejsce na niechlubnej liście można tłumaczyć tym, że ich jagody są trujące. Spożycie kilku owoców może spowodować biegunkę i wymioty. Warto także pamiętać, że ze względu na dużą zawartość puryn, które powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie, mogą być niebezpieczne dla osób chorujących na dnę moczanową.