9 z 14
Kluski leniwe. Krok 6
Pokrój ciasto pod kątem, by uzyskać ładne romby. Do dużego garnka nalej wody do 3/4 wysokości, wsyp płaską łyżkę soli i wstaw do zagotowania.
10 z 14
Kluski leniwe. Krok 7
Gdy woda się zagotuje, włóż połowę klusek leniwych. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut od ich wypłynięcia.
11 z 14
Kluski leniwe. Krok 8
Gotowe kluseczki przełóż do miski. Podawaj jeszcze ciepłe.
12 z 14
Kluski leniwe. Krok 9
Propozycja podania: na patelni podgrzej bułkę tartą, dodaj masło i chwilę podsmaż, aż nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną bułeczkę przełóż na jeszcze ciepłe kluseczki. Całość posyp cynamonem i cukrem.