5/12
W Unii Europejskiej obowiązują również oznaczenia numeryczne. Oznaczają one o sposobie chowu kur przez producentów. Liczby mówią o tym, w jakich warunkach są hodowane:
• 0 - jajka z chowu ekologicznego,
• 1 - z wolnego wybiegu,
• 2 - chów ściółkowy,
• 3 - chów klatkowy.
6/12
Przedstawiamy sposoby, dzięki którym dowiesz się czy jajka są świeże ➨➨
7/12
Jajka mają różne kolory skorupek: beżowe, białe czy brązowe. Nie wpływają one w żaden sposób na świeżość czy wartości odżywcze jaj. Oznaczają one jedynie, jaka kura zniosła to jajko.
8/12
Jednym ze sposobów sprawdzenia, czy jajka są świeże, jest obserwowanie, jak zachowują się po rozbiciu. Jeśli żółtko i białko rozlewają się, a nie ściśle do siebie przylegają - oznacza to, że nie jest ono świeże.