Świerszcze, szarańcze i mączniki na talerzu. Jadalne robaki na przekąskę. Biznesem chcą przełamać uprzedzenia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Elżbieta i Paweł Katolik chcą przełamywać uprzedzenia Polaków poprzez oferowanie jadalnych owadów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię zdjęć.
Elżbieta i Paweł Katolik chcą przełamywać uprzedzenia Polaków poprzez oferowanie jadalnych owadów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię zdjęć. materiały prasowe Robaki z Paki
Udostępnij:
Mąka ze świerszczy, chipsy z larw mącznika młynarka i czekolada z owadami. Elżbieta i Paweł Katolik na co dzień zajmują się importem i dystrybucją dodatków do piekarnictwa i cukiernictwa w Kietrzu, w województwie opolskim. Do sprzedaży robaków zainspirowały ich dalekie podróże do Chin i Kazachstanu. - Celem naszej firmy jest oswojenie społeczeństwa z żywnością bazującą na owadach jadalnych - przyznają. Od stycznia 2021 roku zaryzykowali i stworzyli markę Robaki z Paki.

Elżbieta i Paweł Katolik są małżeństwem, które lubi eksperymentować z nowymi produktami spożywczymi. Paweł Katolik w czasie trwania pandemii koronawirusa zaczął czytać o owadach jadalnych. Paweł z zainteresowaniem zaczął zbierać informacje dostępne w internecie na temat korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia owadów. Duże znaczenie dla Pawła Katolika miał fakt, że jest to korzystne dla środowiska. Zainspirowało go to do sprzedaży smakołyków z robaków w Polsce.

Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia robaków z rodzinnego biznesu

- W krajach Azji czy Ameryki Południowej owady są elementem codziennej diety, dlaczego więc nie przetestować ich na polskim rynku. Zaczęliśmy szukać dostawców, producentów i okazało się, że w Europie owady jadalne są dostępne od kilku lat, najwcześniej ich pierwsze hodowle pojawiły się w Belgii i Holandii. Ogólne wytyczne płyną z Unii Europejskiej, a każdy kraj ma dodatkowo swoje własne regulacje – opowiada Elżbieta Katolik.

Elżbieta dodaje, że temat owadów jadalnych okazał się pewnym wyzwaniem. Szczególnie zajmujące czas były rozmowy i ustalenia z przedstawicielami Sanepidu, dla których ten rodzaj produktów był nowością. Jednak przekonano ich, że jest to wartościowy produkt. Między innymi bogaty w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo i cynk.

Robaki z paki – początki marki

Byliśmy ciekawi, skąd pozyskiwane są robaki do sprzedaży, a także jaki owad był pierwszy w ich ofercie. Elżbieta Katolik opowiada, że dostawców znaleźli w krajach Europy Wschodniej. Przygodę ze sprzedażą owadów zaczęli od larw chrząszcza mącznika młynarka. Dość szybko do oferty dołączyły świerszcze. A później kolejne produkty.

- Pomysł na nazwę marki powstał w trakcie burzy mózgów razem z pracownikami. Chcieliśmy, aby nazwa marki była w języku polskim i zapadała w pamięć. Stąd wzięły się Robaki z paki – dopowiada właścicielka.

Polska marka z robakami

W Polsce pojawiają się różne inicjatywy związane ze sprzedażą jadalnych owadów. Często sprowadzane są one zza granicy lub tworzą karmę dla zwierząt z białka robaków. Taka inicjatywa powstała w Robakowie, w województwie wielkopolskim. Robaki z paki to pierwsza polska marka, która oferuje owady przeznaczone do spożycia przez ludzi w Polsce.

- Oferujemy największy wybór owadów jadalnych. Naszym klientom szczególnie przypadły do gustu suszone larwy mącznika młynarka, świerszcze i szarańcza wędrowna. Zainteresowaniem cieszą się także mąka ze świerszczy, autorskie belgijskie czekolady hande made z owadami jadalnymi oraz owocami liofilizowanymi i orzechami, oraz lizaki z owadami – wylicza Elżbieta Katolik.

Chcemy oswoić społeczeństwo

Elżbieta i Paweł Katolik chcą oswoić społeczeństwo z żywnością bazującą na owadach jadalnych. Ich działalność skoncentrowana jest na przełamywaniu barier kulturowych i budowaniu świadomości o zaletach spożywania owadów

- Nawiązujemy liczne współprace np. z uczelniami. Ostatnio studenci AGH w Krakowie testowali nasze owady przy okazji Biegu Orientacyjnego. Bierzemy udział w przeróżnych wydarzeniach kulturalnych i sportowych. Nasze owady odwiedziły ostatnio Meksyk, z zaprzyjaźnionym trenerem MTCthailand, biorąc udział w Muay Thai Camp. Promowane były jako zdrowa wysokobiałkowa przekąska.

Elżbieta Katolik wymienia również udział w symulacji misji kosmicznej, która odbędzie się w terminie od 1 do 9 czerwca 2022 roku w specjalnym habitacie w Brazylii. - Tego typu symulacje misji kosmicznych służą nie tylko celom naukowym, ale również do celów edukacyjnych, a nasze owady będą jednym z elementów diety - dodaje.

Jak przygotować danie z owadami?

Polacy pozytywnie odebrali ofertę państwa Katolików. A klienci są głodni nowości. Elżbieta Katolik stwierdza, że w Polsce jadalne owady występują głównie w formie suszonej z dodatkiem rozmaitych przypraw – stanowią więc doskonałą, wysokobiałkową przekąskę. Polecane są chrupiące larwy mącznika młynarka o smaku chilli zamiast niezdrowych chipsów. Produktem wartym uwagi jest tak zwana mąka ze świerszczy, czyli 100% zmielonych świerszczy. Taki produkt idealnie nadaje się do shake’ów białkowych lub jako dodatek do domowych wypieków chleba.

- Lubimy dodawać owady jadalne do sałatek warzywnych – robią niesamowite wrażenie na naszych znajomych, a także dodają chrupkości potrawie - dodaje właścicielka firmy.

Robaki smakują dzieciom

Elżbieta Katolik przyznaje, że na początku zaskoczył ich smak owadów suszonych. Każdy owad ma inną teksturę i smak. Jednak wszystkie są bardzo smaczne.

- Zaskakujące są reakcje ludzi, gdy proponujemy im owady jadalne. Od budzących wstręt po niesamowite zaciekawienie i chęć spróbowania. Szczególnie odważne w tej kwestii są dzieci – one bardzo chętnie, bez oporów testują smakołyki z owadów - dopowiada.

Elżbieta Katolik zdradziła nam, że czasem robią psikusy osobom, które sięgają po ich produkty.
- Owady jadalne są bardzo lekkie i przy delikatnym ruchu ręki sprawiają wrażenie, jakby się poruszały. Czasami, gdy mamy do czynienia z osobą, która jeszcze nie próbowała owadów, sugerujemy, że są jeszcze żywe. Jednak dobrze wiemy, komu możemy taki dowcip zrobić, aby nie narazić go na zbytni stres - dodaje.

Farma owadów

Elżbieta Katolik dodaje, że owady przez nich sprzedawane są hodowane na tak zwanych farmach owadów. Z reguły są to manufaktury, choć współpracują także z dużymi firmami.

- Owady w przeciwieństwie do bydła nie potrzebują wielkich hal produkcyjnych. Są malutkie, a ich proces wzrostu jest dużo szybszy niż w przypadku zwierząt hodowlanych. Owady spędzają czas w klimatyzowanych i specjalnie do tego przygotowanych pomieszczeniach, karmione są warzywami i karmami dla nich przygotowanymi. Wszystko odbywa się pod nadzorem służb weterynaryjnych-opowiada.

Owady oferowane przez państwa Katolików posiadają badania i atesty zapewniające o bezpieczeństwie spożycia przez ludzi. Z każdym ze swoich dostawców znają się osobiście, spotykają i wymieniają doświadczeniami.

Elżbieta i Paweł Katolik chcą przełamywać uprzedzenia Polaków poprzez oferowanie jadalnych owadów. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię zdjęć.

Świerszcze, szarańcze i mączniki na talerzu. Jadalne robaki ...

Przyszłość i rozwój

Elżbieta i Paweł Katolik w przyszłości chcieliby uruchomić hodowlę również w Polsce. Mają ciekawe pomysły na zupełnie nowe produkty z wykorzystaniem białka z owadów. Wkrótce rozszerzą ofertę sklepu o nowe produkty.

Marka tefal w najlepszych cenach

miejsce #1

Tefal

Tefal SM155212

227,95 zł124,45 zł-45%
miejsce #2

Tefal

Tefal Simple Cook 24 cm B5560453

81,00 zł51,00 zł-37%
miejsce #3

Tefal

Tefal Nóż elektryczny 852331

309,00 zł196,99 zł-36%
miejsce #4

Tefal

Tefal Ingenio szczypce K2060714

87,99 zł59,99 zł-32%
miejsce #6

Tefal

Tefal UC 600 CLASSIC GC3050

419,00 zł306,99 zł-27%
miejsce #7

Tefal

Tefal DAILY COOK 26cm G7300555

118,82 zł89,00 zł-25%
miejsce #8

Tefal

Tefal Ze 610D 38

659,00 zł525,00 zł-20%
miejsce #12

Tefal

Tefal Calc Collector SV8011

798,00 zł669,00 zł-16%
miejsce #13

Tefal

TEFAL CLIPSOMINUT PERFECT P4620733

725,00 zł649,00 zł-10%
miejsce #19

Tefal

Tefal Ultra Compact VC204810

169,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Materiał oryginalny: Świerszcze, szarańcze i mączniki na talerzu. Jadalne robaki na przekąskę. Biznesem chcą przełamać uprzedzenia - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie