Jak przyrządzić zwycięskie danie?
Ciasto:
- 0,5 kg mąki szymanowskiej,
- 1 szklanka mleka,
- 20 g kruchych drożdży,
- jajko,
- olej,
- cukier.
Farsz:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 200 g pieczarek,
- 100 g suszonych grzybów,
- 250 g boczku,
- bulion z łopatki wołowej,
- cebula,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- olej,
- jajko,
- sól.
Wykonanie:
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej. Następnie wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy przez 2 – 3 minuty do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz namoczone grzybki. Dusimy 3 – 4 minuty, mieszając. Pokrojoną kapustę dorzucamy do całości. Na koniec zalewamy bulionem i przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotujemy możliwie jak najdłużej (pan Piotr robi to przez 7 – 8 godzin na minimalnym ogniu, mieszając co 20 minut). Otrzymany farsz odcedzamy na sitku, dodajemy do niego podsmażony, pokrojony w kostkę boczek. Aby zrobić pyszne ciasto o odpowiedniej konsystencji, podgrzewamy mleko do ok. 40 stopni C, rozrabiamy w nim drożdże, dodajemy odrobinę cukru, na koniec zasypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ugniatamy z jajkiem i olejem. Ciasto wałkujemy i wycinamy prostokąt o wymiarach ok. 25 na 40 cm. Nakładamy farsz. Kroimy pręgę wołową w szerokie plastry i kładziemy na farsz. Zawijam ciasto, a z wierzchu smarujemy jajkiem i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"