Świąteczny kulebiak. Jak przyrządzić danie, które wygrało kulinarny plebiscyt

(jed)
W poniedziałek zakończyło się głosowanie na najlepszy świąteczny przepis. Pierwsze miejsce zdobył kulebiak Piotra Kaczmarka. Nagroda dla autora przepisu to bon na zakup biżuterii w salonie jubilerskim A&A o wartości 800 zł, bon do wykorzystania w restauracji Otwarte Drzwi przy ul. Piotrkowskiej 120 o wartości 100 złotych oraz pakiet 12 zajęć w Akademii Tańca na wybrany kurs. Na drugim miejscu znalazł się przepis Grzegorza Skalmowskiego na ślimaki świętego Jana Chrzciciela – Lumache di San Giovanni Battista, a na trzecim świąteczne pierniczki Basi Stasiak. Gratulujemy, a po odbiór nagrody zapraszamy od 8 stycznia w Dziale Marketingu Polskapresse.

Jak przyrządzić zwycięskie danie?

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki szymanowskiej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 20 g kruchych drożdży,
  • jajko,
  • olej,
  • cukier.

Farsz:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 200 g pieczarek,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 250 g boczku,
  • bulion z łopatki wołowej,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • olej,
  • jajko,
  • sól.

Wykonanie:
Do rozgrzanego garnka wlewamy olej. Następnie wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy przez 2 – 3 minuty do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz namoczone grzybki. Dusimy 3 – 4 minuty, mieszając. Pokrojoną kapustę dorzucamy do całości. Na koniec zalewamy bulionem i przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotujemy możliwie jak najdłużej (pan Piotr robi to przez 7 – 8 godzin na minimalnym ogniu, mieszając co 20 minut). Otrzymany farsz odcedzamy na sitku, dodajemy do niego podsmażony, pokrojony w kostkę boczek. Aby zrobić pyszne ciasto o odpowiedniej konsystencji, podgrzewamy mleko do ok. 40 stopni C, rozrabiamy w nim drożdże, dodajemy odrobinę cukru, na koniec zasypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, ugniatamy z jajkiem i olejem. Ciasto wałkujemy i wycinamy prostokąt o wymiarach ok. 25 na 40 cm. Nakładamy farsz. Kroimy pręgę wołową w szerokie plastry i kładziemy na farsz. Zawijam ciasto, a z wierzchu smarujemy jajkiem i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl
Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
marianek
a lodzi wystraczy suchy chleb ze śmietnika bo to jest kretynka
Dodaj ogłoszenie