5/10
Pierniczki poleca Anna Derach, nauczycielka przedmiotów...
fot. ZSG Gastronomik

Pierniczki poleca Anna Derach, nauczycielka przedmiotów zawodowych w łódzkim Gastronomiku
Składniki:
· 1 kg mąki pszennej ( jeżeli użyjecie żytniej wasze pierniczki utrzymają dłużej świeżość)
· szczypta soli
· 2 opakowania przyprawy do piernika
· 4 łyżki kakao
· 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka śmietany 18% ( pierniczki nie będą mieć kwaśnego posmaku sody po upieczeniu)
· 150 g masła
· 260 g miodu
· 400 g cukru pudru
· 6 jaj (rozm. M)
Wykonanie :
Mąkę, kakao, sól przesiać do miski. Sodę wymieszać ze śmietaną. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu dodać miód i starannie wymieszać, następnie przesiany cukier puder i jajka (sprawdzić czy mieszanina nie jest za gorąca , bo zetną się białka). Przestudzoną masę wlewamy do miski z mąką i zarabiamy. Gdy uzyskamy jednolitą masę szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (ciasto będzie miało luźną konsystencję). Rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm, podsypując mąką wycinamy pierniczki (należy przed pieczeniem omieść ciastka z nadmiaru mąki suchym pędzelkiem). Pieczemy w temp. 180 st. C przez 7-8 min. Wystudzone pierniczki lakierujemy za pomocą pędzelka jajkiem rozmąconym z mlekiem i suszymy 10 min w temp. 70 st. C.
Gotowe dekorujemy lukrem.
Na lukier bierzemy 160 g cukru pudru i jedno białko (należy pamiętać o wyparzeniu jajka). Do miski przesiać cukier dodać białko i ucierać ok 30 min metalową łyżką lub drewnianą kulą. Przed użyciem dokładnie wymieszać.

6/10
Torcik piernikowo-figowy - przepis Justyny Dragan...
fot. Justyna Dragan

Torcik piernikowo-figowy - przepis Justyny Dragan
SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Powidła figowe
-250 g suszonych fig Bakal Soft
-ok. 80 ml soku z pomarańczy
-skórka otarta z 1/2 pomarańczy (sparzonej)
-1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto czekoladowo-piernikowe:
-100 g gorzkiej czekolady
-4 jajka
-250 g cukru
-350 g mąki pszennej
-20 g naturalnego kakao
-2 łyżki przyprawy do piernika
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
-100 g oleju rzepakowego
-350 g maślanki naturalnej
-50 g powideł figowych (patrz powyżej)

Krem korzenny:
-500 g śmietanki kremówki 36%
-250 g serka mascarpone
-40 g cukru pudru
-50 g masła orzechowego 100%
-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do nasączenia:
-100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy

Do dekoracji:
-suszone figi Bakal Soft
-korzenne ciastka
-garść orzechów laskowych
-odrobina startej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku.

Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika.

Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

7/10
Świąteczne pierniczki. Łatwy przepis. Jak zrobić mięciutkie pierniki na święta Bożego Narodzenia i lukier do pierników?
fot. Wojciech Wojtkielewicz
8/10
Świąteczne pierniczki. Łatwy przepis. Jak zrobić mięciutkie pierniki na święta Bożego Narodzenia i lukier do pierników?
fot. Wojciech Wojtkielewicz
Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Sobota na juwenaliach! Grali: Poparzeni Kawą Trzy, Young Igi, DJ Hazel ZDJĘCIA

Sobota na juwenaliach! Grali: Poparzeni Kawą Trzy, Young Igi, DJ Hazel ZDJĘCIA

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Zobacz również

Wtorek ze skokiem o tyczce w Łodzi

Wtorek ze skokiem o tyczce w Łodzi

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD