W skrócie
Jeśli jesteś fanem serników bez pieczenia, z pewnością spodoba ci się mój przepis na sernik z galaretką i brzoskwiniami. To pyszne ciasto, które jest bardzo łatwe do przygotowania. Proponuję przyrządzić sernik od podstaw, tzn. samodzielnie zrobić masę serową. To bardzo proste! Jeśli jednak masz mniej czasu, to równie dobrze sprawdzi się ser śmietankowy, czy tzw. ser z pudełka – 1 kg sera zmiksuj z kostką masła, szklanką cukru i 3 łyżkami rozpuszczonej w wodzie żelatyny. Całość możesz doprawić według uznania, np. skórką z cytryny, aromatem cytrynowym, śmietankowym lub esencją waniliową.
W galerii zobaczysz etapy przygotowania sernika na zimno z galaretką i brzoskwiniami
Przepis na sernik bez pieczenia z galaretką i brzoskwiniami
Czas przygotowania ok. 2 godziny lub 30 minut jeśli używasz gotowego sera.
Liczba porcji; na dużą tortownicę.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 l mleka świeżego 3,2 procent,
- 0,5 l kwaśnej śmietany 18 procent,
- 5 jajek,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukry waniliowego,
- zapach do ciasta np. śmietankowy lub cytrynowy, lub skórka z cytryny,
- biszkopty,
- 100 ml zaparzonej herbaty z cukrem i łyżeczką soku z cytryny,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 800 ml wody,
- brzoskwinie z puszki.
Jak zrobić sernik bez pieczenia?
- Zacznij od przygotowania masy serowej: zagotuj mleko, śmietanę rozmieszaj z jajkami i wlej do mleka. Po 15 minutach zacznie wytrącać się ser — wyjmij go za pomocą łyżki cedzakowej do durszlaka wyłożonego lnianą ściereczką lub gazą, obciąż masę, by odsączyć nadmiar wody i poczekaj, aż wystygnie.
- Gdy ser przestygnie, utrzyj masło z cukrem, dodaj ser, wanilię i zapach do ciasta lub skórkę z cytryny.
- Jeśli używasz gotowego sera, to zmiksuj go z masłem, cukrem, wanilią i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną (3 łyżki żelatyny na 1 kg sera).
- Rozpuść galaretkę w 800 ml wrzątku.
- Biszkopty namocz z przestudzonej herbacie z cukrem i cytryną i układaj w tortownicy.
- Na wierzch wyłóż masę serową.
- Pokrój brzoskwinie w plasterki i wyłóż na ciasto.
- Całość zalej tężejącą galaretką i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego!
Czytaj także: Sernik baskijski bez spodu. Przepis na delikatne ciasto ze śmietanką kremówką. Sprawdź sposób na wypiek z przypieczoną skórką
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?