Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid kontrolował szpitalne kuchnie

(lb)
Jakość jedzenia podawanego w 63 szpitalach w naszym regionie znalazła się pod lupą inspektorów sanitarnych. W ciągu 21 miesięcy przeprowadzono 88 kontroli. W czternastu kontrolowanych placówkach za żywienie odpowiadały kuchnie szpitalne, a w 49 jedzenie było dostarczane przez firmy zewnętrzne. Nie było jednak widocznych różnic, jeśli chodzi o przestrzeganie wymogów sanitarnych, pomiędzy kuchniami prowadzonymi przez szpitale a firmami cateringowymi.

Inspektorzy uważnie przyjrzeli się, jak placówki karmią chorych. Badano, czy posiłki podawane pacjentom spełniają normy Instytutu Żywności i Żywienia (proporcje poszczególnych składników w diecie i ich kaloryczność).

- Blisko połowa, bo dziewiętnaście z 41 skontrolowanych jadłospisów, tych norm nie spełniało - mówi Zbigniew Solarz, rzecznik prasowy państwowego inspektora sanitarnego w Łodzi. - Chorym podawano zbyt mało warzyw i owoców, a w jednej placówce posiłki były zbyt tłuste. Inspektorzy nałożyli na placówki łącznie 600 zł kary. Podczas ponownych kontroli stwierdzili, że uchybienia zostały usunięte.

Inspektorzy poinformowali również prokuraturę, że w jednym ze szpitali doszło do zbiorowego zatrucia pacjentów szpitalnym jedzeniem.

ZOBACZ TEŻ FILM - Podpalił dwie urzędniczki w Makowie!. Dziś proces (autorTVN24/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany