Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid kontrolował szpitalne kuchnie

(lb)
Jakość jedzenia podawanego w 63 szpitalach w naszym regionie znalazła się pod lupą inspektorów sanitarnych.

W ciągu 21 miesięcy przeprowadzono 88 kontroli. W 14 kontrolowanych placówkach za żywienie odpowiadały kuchnie szpitalne, a w 49 jedzenie było dostarczane przez firmy zewnętrzne. Nie było jednak widocznych różnic, jeśli chodzi o przestrzeganie wymogów sanitarnych, pomiędzy kuchniami prowadzonymi przez szpitale, a firmami cateringowymi.

Inspektorzy uważnie przyjrzeli się, jak placówki karmią chorych. Badano, czy posiłki podawane pacjentom spełniają normy Instytutu Żywności i Żywienia (proporcje poszczególnych składników w diecie i ich kaloryczność).

- Blisko połowa, bo 19 z 41 skontrolowanych jadłospisów, tych norm nie spełniało - wyjaśnia Zbigniew Solarz, rzecznik prasowy Państwego Inspektora Sanitarnego w Łodzi. - Chorym serwowano zbyt mało warzyw i owoców, a w jednej z placówek posiłki były zbyt tłuste. Inspektorzy nałożyli na placówki łącznie 600 zł kary. Podczas ponownych kontroli stwierdzili, że uchybienia zostały usunięte.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany