Salmonella w produkcie z Lidla - salami z salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe? Oto objawy zatrucia bakterią, które mogą pojawić się do 48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów.
Salmonella w salami ze sklepów sieci Lidl. GIS ostrzega konsumentów!
W sobotę, 18 lutego Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii salmonelli w partii salami pochodzącego z Włoch.
- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w (...) partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy w komunikacie GIS.
Szczegóły wycofywanego produktu
Nazwa produktu: Salame Strolghino,
Numer partii:16,
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023,
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L,
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne,
Kraj pochodzenia: Włochy.
Jakie są objawy salmonellozy?
Okres inkubacji (wylęgania) w przypadku zakażenia salmonellą wynosi zazwyczaj od 6 do 48 godzin. Jest to czas między spożyciem zakażonego pokarmu, a pojawieniem się pierwszych objawów chorobowych. Choroba w większości przypadków posiada charakter samoograniczający się, a objawy ustępują w ciągu 3-7 dni. W niektórych przypadkach (np. zakażeń występujących u dzieci) intensywne wymioty i biegunki mogą prowadzić do odwodnienia organizmu i zaburzeń wodno-elektrolitowych.