Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella w produkcie z Lidla. GIS ostrzega konsumentów. Salmonella w salami. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe?

Angelika Korlaga
Angelika Korlaga
Salmonella w produkcie z Lidla - salami z salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe? Oto objawy zatrucia bakterią, które mogą pojawić się do 48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów.
Salmonella w produkcie z Lidla - salami z salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe? Oto objawy zatrucia bakterią, które mogą pojawić się do 48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów.
Salmonella w produkcie z Lidla - salami z salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe? Oto objawy zatrucia bakterią, które mogą pojawić się do 48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów.

Salmonella w salami ze sklepów sieci Lidl. GIS ostrzega konsumentów!

W sobotę, 18 lutego Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności bakterii salmonelli w partii salami pochodzącego z Włoch.

- Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w (...) partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy w komunikacie GIS.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, aby pod żadnym pozorem nie spożywali zakupionej partii wędliny.

Szczegóły wycofywanego produktu

Nazwa produktu: Salame Strolghino,
Numer partii:16,
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023,
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L,
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne,
Kraj pochodzenia: Włochy.

Jakie są objawy salmonellozy?

Okres inkubacji (wylęgania) w przypadku zakażenia salmonellą wynosi zazwyczaj od 6 do 48 godzin. Jest to czas między spożyciem zakażonego pokarmu, a pojawieniem się pierwszych objawów chorobowych. Choroba w większości przypadków posiada charakter samoograniczający się, a objawy ustępują w ciągu 3-7 dni. W niektórych przypadkach (np. zakażeń występujących u dzieci) intensywne wymioty i biegunki mogą prowadzić do odwodnienia organizmu i zaburzeń wodno-elektrolitowych.

Podstawowe dolegliwości, które zgłaszają pacjenci zakażeni Salmonellą to:

  • nudności.
  • wymioty.
  • bóle brzucha.
  • gorączka (do 39°C)
  • biegunka – najczęściej wodnista i bez śladów krwi, niekiedy mogą występować śladowe ilości krwi i domieszki śluzu.

Salmonella w produkcie z Lidla. GIS ostrzega konsumentów

Salmonella w produkcie z Lidla - salami z salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe? Oto objawy zatrucia bakterią, które mogą pojawić się do 48 godzin od zjedzenia zanieczyszczonych salmonellą produktów.

Salmonella w produkcie z Lidla. GIS ostrzega konsumentów. Sa...

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Salmonella w produkcie z Lidla. GIS ostrzega konsumentów. Salmonella w salami. Jakie są objawy salmonelli? Które partie produktu są wadliwe? - Dziennik Łódzki

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany