Sałata z tuńczykiem i warzywami [przepis]

(MR)
mat. pras.
Sałata z dodatkami to pożywne i dietetyczne danie na lunch bądź późną kolację.

Składniki:

sałata lodowa 1/3 szt.

1/8 opakowania rukoli

5 pomidorków koktajlowych

bób 0,08 kg

pół czerwonej cebuli

tuńczyk - 1/2 opakowania

jedno jajko

1/4 papryki czerwonej

0,1 l oliwy

ząbek czosnku

sól, pieprz, cukier

0,05 l octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Ugotować bób, sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić najmniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat, wymieszać delikatnie ręką i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki, tuńczyka na kawałki i ułożyć je na sałacie. Ugotowany bób obrać z łupin i rozsypać na sałacie. Ugotowane na twardo jajko obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość polać łyżką paprykowego dressingu.

[ZOBACZ TEŻ FILM Robert Lewandowski był w niebezpieczeństwie. 63-letni mężczyzna groził Bayernowi Monachium (lektor) (autorPress Focus/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Robert Lewandowski był w niebezpieczeństwie. 63-letni mężczyzna groził Bayernowi Monachium (lektor) (autorPress Focus/x-news)