Barszcz czerwony
Składniki:
- 3 kg buraków
- pół selera
- pietruszka korzeń 2szt.
- por
- 2 duże cebule
- 4 kwaśne, polskie jabłka
- 5 łyżek octu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- suszone grzyby (borowiki)
Barszcz czerwony - jak przygotować?
Połowę buraków piecz w piekarniku w łupinach, a resztę pokrój lub zetrzyj na tarce.
Dodaj korzeń selera podzielonego na ćwiartki, 2 cebule białe, 6 korzeni pietruszki. Całość zalej wodą kranową lub butelkowaną, tak by zakryła warzywa.
Wywar czerwony musi zawrzeć. Kiedy zrobi to pierwszy raz, dodaj do niego dębowego octu, kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, a także goździki i cukier.
Buraki powinny zmięknąć. Przelej wywar do garnka, w którym znajdują się buraki wyciągnięte z piekarnika. Wywar na barszcz wigilijny gotuj na małym ogniu, nie doprowadź do wrzenia.
Dolej pół litra wywaru z dojrzałych prawdziwków. Całość uzupełnij kilkoma ząbkami polskiego czosnku, pieczonymi w piecu cebulami i skórkami kwaśnych jabłek. Odstaw na noc.
Ryba po grecku
Składniki:
- filet lub polędwica z dorsza -1 kg świeża lub mrożona
- bakłażan 4 szt. pieczony na czarno
- cukinia 2 szt.
- papryka czerwona 4 szt. Pieczone w piekarniku.
- pomidory 6 średnich pieczonych w piekarniku
- seler 1 szt.
- marchew, pietruszka po 2 szt.
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, cukier, jeżeli lubimy to kumin i troszkę ostrej papryki
- świeża kolendra lub natka pietruszki- 2 pęczki
- koncentrat pomidorowy
- sok z 12 cytryn
Ryba po grecku - jak przygotować
Włóż bakłażany i papryki do nagrzanego do 190 stopni piekarnik, następnie dołóż pomidory. Piecz aż bakłażan będzie czarny. Posól dorsza, obtocz w mące pszennej, ziemniaczanej bądź kukurydzianej i smaż na głębokim oleju.
Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce i grilluj na oliwie z oliwek. Cukinię pokrój w plasterki i również ugrilluj.
Paprykę i bakłażana obierz ze skórki, a pomidora i resztę warzyw przełóż do miski, dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z sokiem z cytryny, przyprawą i kolendrą.
Wymieszaj i ułóż na naczyniu na przemian 4 warstwy: dorsz, warzywa, dorsz itd. Na koniec odłóż na noc, by się przegryzło.