Piernik - zaprawa piernikowa
Składniki:
- przyprawa do piernika - 9 g
- goździki mielone 8 g
- cynamon mielony 8 g
- imbir mielony lub świeży 8 g
- kardamon mielony 8 g
- sól, pieprz do smaku
- miód 200 g
- woda 100 ml
- masło 20 g
- kakao 20 g
- cukier 100 g
Wszystko razem wolno gotujemy cały czas mieszając.
Piernik - ciasto
Składniki:
- białko 300 ml
- cukier 300 g
- mąka 150 g
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- rodzynki 70 g
- orzechy włoskie 70 g
- skórka pomarańczowa (przesmażona na maśle) 70 g
- powidła śliwkowe
Piernik - jak przygotować?
Ubij białka z cukrem, potem połącz z zaprawą, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i skórkę pomarańczy. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremki lub blachy.
Piecz przez w 170 stopniach przez 25 minut. Po wystudzeniu pokrój na pół, posmaruj powidłami śliwkowymi i polej rozpuszczoną czekoladą 80% z cukrem pudrem, śmietanką i masłem w kąpieli wodnej.