Na kolejnych slajdach zobaczcie restauracje z Łodzi, które wezmą udział w Festiwal Restaurant Week
Restauracja Wątek (The Loom Hotel****)
Menu A
Przystawka:
Panna Cotta z dzikiego brokuła, marynowane młode buraki, purée z młodego szpinaku, rzepa arbuzowa, gorczyca i pikle
Danie główne:
Smażony filet Mahi-mahi, przegrzebek, kalarepa, Granny Smith, bimi, ziemniak cytrynowy, prażone orzechy laskowe, purée z karczocha i olej z nasturcji
Deser:
Ciasto jogurtowe z jagodami, mus z białej czekolady i sorbet wiśniowy
Menu B
Przystawka:
Palony por faszerowany rilettes z krewetki, troci i kraba, chips krewetkowy, trybula, bisque homarowy i puder krabowy
Danie główne:
Polędwiczka wieprzowa faszerowana łódzkim kabanosem, chrupiąca lebera, karmelizowany brzuch, kluska żelazna, gołąbek, palona szalotka, szara reneta i łódzki demi-glace
Deser:
Ciasto jogurtowe z jagodami, mus z białej czekolady i sorbet wiśniowy
NITKA Pasta - Wine & Chill
Menu A
Przystawka:
Cannoli z pieczonego buraka, Ricotta, pistacja
Danie główne:
Dorada zapiekana w makaronowej sieci, purée z fioletowego ziemniaka, koper włoski z pomarańczą
Deser:
Gruszka gotowana w wędzonym winie
Menu B
Przystawka:
Cannoli z pieczonego buraka, Ricotta, pistacja
Danie główne:
Sarnina, pieczona kalarepa, czarna soczewica, sos z granatu i gorzkiej czekolady
Deser:
Gruszka gotowana w wędzonym winie
Hampton by Hilton Łódź City Center
Menu A
Przystawka:
Tatar z pomidora i awokado podany na sałatce ze szpinaku z oliwą limonkową i szczypiorkową
Danie główne:
Gołąbki z kapusty z czarną soczewicą, Parmezanem i oliwą truflową w sosie z zielonego pieprzu
Deser:
Wegański Crème brûlée ze słodkiej kukurydzy
Menu B
Przystawka:
Consommé chińskie z warzywami julienne i chrupiącymi pierożkami wonton
Danie główne:
Kurczak curry Kleang Pha z warzywami, świeżą bazylią i kolendrą, podany z ryżem hainan style
Deser:
Naleśnik po indonezyjsku z wiórkami kokosowymi ze słonym sosem karmelowym