18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja na jeden dzień! Dania domowe przygotowane własnoręcznie [FIlLM, zdjęcia]

(izj)
Zupa z podgrzybków z makaronem za 8 zł, gulasz z kurczaka i szpinaku z ryżem lub makaronem za 15 zł, karczek po meksykańsku z miksem sałat także za 15 zł i torcik kokosowy w cenie 7 zł za kawałek...

To tylko część dań, które były serwowane w jednodniowej restauracji, która w sobotę działała na I piętrze kamienicy przy ul. Rewolucji 1905 r. 9, w siedzibie Łódzkiej Chorągwi Harcerzy Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej. Miejsce to zaaranżował 22-letni Damian Marchlewicz, na co dzień pracujący jako kucharz w restauracji z kuchnią teksańsko-meksykańską w Warszawie.

Jednodniowa restauracja, czyli z j. angielskiego Restaurant Day, to akcja zapoczątkowana przez mieszkańców Finlandii w 2011 r. Od tej pory odbywa się co kilka miesięcy w wielu krajach na świecie, w mieszkaniach, biurach, parkach i ogrodach. W Polsce odbyła się po raz pierwszy w maju br. Następnie kontynuowano ją w sierpniu. Obecna edycja jest trzecią z kolei. Zgodnie z zasadami jednodniowej restauracji, dania w niej serwowane muszą być domowe, przygotowane własnoręcznie i na miejscu.

ZOBACZ FILM - Restauracja na jeden dzień
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany