4 z 9
Poprzednie
Następne
Przepisy na regionalne potrawy od koła gospodyń wiejskich. Sprawdzone przepisy na smaczne dania
Pierożki włoskie z Truszczanka
Składniki na farsz: 400 g piersi z kurczaka, 100 g sera feta, sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki.
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, sól, 2/3 letniej wody.
Przygotowanie: Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Po wystygnięciu drobno posiekać, dodać fetę i wyrobić farsz. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić wgłębienie i stopniowo dodają wodę wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Rozwałkować je na cienkie placki i małą szklanką wycinać koła. Farsz nałożyć łyżeczką i i dokładnie zalepić brzegi. Gotować w dużej ilości słonej wody ok. 4-5 minut. Gotowe pierożki polać roztopionym masłem i posypać natką.