3 z 9
Poprzednie
Następne
Przepisy na regionalne potrawy od koła gospodyń wiejskich. Sprawdzone przepisy na smaczne dania
Kapusta z grochem po rozprzańsku
Składniki: kg kiszonej kapusty, 500 g grochu łupanego, 2 średnie ziemniaki, 3 łyżki margaryny lub masła, sól, pieprz, maggi, 150 g boczku na okrasę
Przygotowanie: Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 45 min, do miękkości. Płuczemy groch, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 10 minut i potem odcedzamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W połowie gotowania grochu dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tłuczemy i dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodajemy margarynę lub masło, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy okrasę