Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na piernik z bakaliami

(oprac. mr)
Składniki:

Przepis na piernik z bakaliami [JAK UPIEC PIERNIK Z BAKALIAMI]

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 350 g powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 g kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 15 g sody oczyszczonej i szczypta soli
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 150 g śliwek
  • przyprawa do piernika
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przepis na piernik z bakaliami [JAK UPIEC PIERNIK Z BAKALIAMI]

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodać przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na koniec dodać posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Gotowe i wystudzone polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany