1/8
Sprawdzony przepis babci na idealne faworki. Zobacz rady doświadczonych gospodyń, co zrobić, aby chrust był idealnie chrupki.
2/8
Co zrobić aby faworki nie nasiąkały tłuszczem?
Aby smażone ciastka nie nasiąkły tłuszczem do ciasta dodaje się spirytus, ocet lub kwasek cytrynowy. Warto również nie dodawać do niego więcej cukru niż jest to podane w przepisie. Ważne jest również przestrzeganie odpowiedniej temperatury oleju - zbyt niska powoduje nasiąkanie ciastek.
3/8
W czym smażyć faworki?
Chrust/faworki najlepiej smażyć w głębokiej, szerokiej patelni lub rondlu czy też garnku o grubym dnie i dość dużej średnicy.
4/8
W jakim tłuszczu smażyć faworki?
Tradycyjne faworki babci smażone są na smalcu, jednak można smażyć je również we fryturze lub oleju rzepakowym. Ważne jest, aby nie palił się w wysokiej temperaturze i miał wysoką temperaturę dymienia.