Co zrobić, aby sernik był idealnie puszysty i wilgotny? Sprawdź w galerii zdjęć.
Dlaczego sernik pęka i opada?
Winą "opadania" masy serowej w serniku jest zbyt wysoka temperatura pieczenia i moment wyjęcia z piekarnika. Należy pamiętać, aby sernik piec w odpowiedniej temperaturze i nie wyciągać go za szybko. Sernik po upieczeniu należy trzymać jeszcze około pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dopiero wtedy można otworzyć szerzej piekarnik, a blaszkę wyciągnąć dopiero letnią.
Jak upiec wilgotny sernik?
Sposobem na idealna masę serową do sernika jest użycie tłustego twarogu. Jeśli masz jedynie ser biały, możesz dodać więcej masła. Do masy serowej można dodać również trochę mleka lub śmietankę kremówkę.
Co zrobić aby sernik był wilgotny?
Dużym ułatwieniem w pieczeniu sernika jest gotowy ser z wiaderka, jednak nie zawsze jest to dobry wybór. Najlepszy sernik z przepisu "od babci" to taki z twarogiem własnoręcznie przeciśniętym przez praskę. Doświadczone gospodynie często ser z wiaderka mieszają z tłustym tradycyjnym twarogiem, aby masa była bardziej gładka.
Należy pamiętać tu o proporcjach. Jeśli chcemy zrobić sernik z kilograma sera z wiaderka i dodamy do tego pół kilograma tradycyjnego twarogu, należy proporcjonalnie do masy sera użyć innych składników.