Penne z łososiem w pomidorowym sosie
Składniki:
- Makaron lubella pióra (1 op.)
- Filet z łososia (300 g)
- Pomidory krojone w puszce (2 op.)
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Koper włoski (1/2 bulwy)
- Por (biała część)
- Czosnek (4 ząbki)
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy.
Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni, dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.
Przekąski do chrupania [PRZEPISY]
Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem
Składniki:
- Makaron lasagne
- Mozarella (2 kule)
- Tarty parmezan (100 g)
- Ricotta (100 g)
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Pomidory w puszce (1 op.)
- Czosnek (2 ząbki)
- Cebula (2 szt.)
- Oregano suszone
- Cukier brązowy
- Oliwa
- Masło (100 g)
- Mąka (100 g)
- Mleko (500 ml)
Sposób przyrządzania:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Taki farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarelli i składamy na pół.
Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko, cały czas mieszając, by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.
Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- Makaron muszelki morskie (1 op.)
- Pomidorki koktajlowe (200 g)
- Miękkie awokado (1 szt.)
- Boczek wędzony (8 plastrów)
- Majonez (2 łyżki)
- Kwaśna śmietana 18 proc. (2 łyżki)
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy, pilnując, by był al dente, odlewamy i studzimy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i smażymy, aż będzie chrupki, i dodajemy do makaronu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a awokado w kostkę i też dodajemy do makaronu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy około 30 minut w lodówce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"