Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski do chrupania [PRZEPISY]

(aga)
Sos guacamole to zielona meksykańska pasta z awokado, a salsa – czerwony, pomidorowy sos – oba świetnie sprawdzają się w roli przekąsek. Można je podawać, np. z nachos, chipsami, grzankami.

Składniki guacamole:

  • * 4 miękkie dojrzałe awokado
  • * 2 zielone papryczki chili
  • * pęczek świeżej kolendry
  • * świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • * 2 duże dojrzałe pomidory
  • * 1 czerwona cebula
  • * sól do smaku

Sposób przyrządzania:
Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, łyżką wyjmujemy miąższ do miski i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, zgniatamy widelcem lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy drobniutko pokrojone chili i pokrojone w kosteczkę pomidory oraz cebulę. Dodajemy posiekane listki kolendry, mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Wstawiamy do lodówki.

Składniki sosu salsa:

  • * cebula – 3 sztuki
  • * fix chili con carne – 1 opakowanie
  • * mała cukinia – 2 sztuki
  • * starty żółty ser – 4 łyżki
  • * olej – 1 łyżka

Sposób przyrządzania:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Cukinię obieramy ze skóry, a następnie kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy cebulę na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Dolewamy 300 ml wody, dodajemy fix i dokładnie mieszamy. Dusimy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy starty ser i mieszamy. Możemy zblendować, aby sos był gładki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany