Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Półkolonie w Łodzi. Wakacyjny MasterChef z Adamem Kozaneckim w łódzkiej Szkole Podstawowej nr 70 [ZDJĘCIA]

(pij)
Finalista show MasterChef Adam Kozanecki był we wtorek, 26 czerwca, gościem półkolonii trwających w Szkole Podstawowej nr 70 przy ul. Rewolucji 1905 r.

Znany z telewizji kucharz poprowadził warsztaty kulinarne – pokazał dzieciom jak przygotować chrzanową chmurkę z bitej śmietany z rzodkiewką, kozim serem i sosem tymiankowym, a następnie zaprosił swych słuchaczy do konkursu na najlepsze odtworzenie tej przystawki. Jury przewodniczył wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela.

– Nie wszystkie dzieci wyjeżdżają na wakacje, a gotowanie to taka przygoda, dzięki której poprzez zmysły smaku i zapachu możemy zwiedzać cały świat – mówi Bogumiła Cichacz, dyrektor SP 70, w której program półkolonii obejmuje też naukę programowania, zajęcia językowe, gry i zabawy sportowe oraz wycieczki w ciekawe miejsca.

Wraz początkiem wakacji półkolonie dla dzieci i młodzieży rozpoczęły się w 45 łódzkich szkołach i placówkach oświatowych. Łącznie na czterech turnusach przygotowano 3840 miejsc. W SP 70 na wakacjach bawi się 60 dzieciaków.

Przepis na chrzanową chmurkę z bitej śmietany z rzodkiewką kozim serem i sosem tymiankowym:
Składniki:

  • rzodkiewki,
  • cytryna,
  • świeży tymianek,
  • dwa ząbki czosnku,
  • ser kozi,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • jeden ogórek zielony
  • świeży korzeń chrzanu lub ze słoika,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • cukier,
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Rzodkiewki kroimy w półtalarki lub szatkujemy na mandolinie. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy delikatnie solą morską i pieprzem. Śmietanę ubijamy z odrobiną soli, dodajemy starty korzeń chrzanu lub ze słoika, po chwili grysik z ogórka zielonego (ogórek obieramy pozbawiamy pestek, kroimy w małą kosteczkę), doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i kilkoma kropelkami sosu z cytryny. W moździerzu ucieramy czosnek z listkami tymianku ogrodowego, solą i oliwą z oliwek. Na talerzu tworzymy chmurkę z bitej śmietany, nakładamy rzodkiewki, całość kropimy utartym sosem, na koniec posypujemy drobno pokruszonym kozim serem.

Półkolonie w Łodzi. Wakacyjny MasterChef z Adamem Kozaneckim w łódzkiej Szkole Podstawowej nr 70 [ZDJĘCIA]
Piotr Jach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany