Warzywa i owoce toksyczne? Nie należy ich jeść?! Przecież to najzdrowsza część codziennej diety - dla organizmu to źródło witamin i składników mineralnych. Tak, to prawda, ale w procesie produkcji mogą być narażone na działanie szkodliwych pestycydów. EWG (Europejska Wspólnota Gospodarcza) każdego roku publikuje listę najbardziej szkodliwych owoców i warzyw.
Sprawdź tę listę na kolejnych slajdach >>>
1. TRUSKAWKI
Owoce i warzywa warto jeść zawsze, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów. Warto też pamiętać o dokładnym myciu owoców i warzyw bezpośrednio przed spożyciem.
2. SZPINAK
Owoce i warzywa warto jeść zawsze, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów. Warto też pamiętać o dokładnym myciu owoców i warzyw bezpośrednio przed spożyciem.
3. NEKTARYNKI
Owoce i warzywa warto jeść zawsze, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów. Warto też pamiętać o dokładnym myciu owoców i warzyw bezpośrednio przed spożyciem.