Oto największy faworek na świecie!

(JED)Zaktualizowano 
Bartosz Lisiecki, Piotr Jałkiewicz, Tomasz Piłat, Alicja Grocholska, Piotr Kwiecień, Adam Filbert są dumni z ogromnego faworka. Jarosław Ziarek
Aż pięć metrów długości i pół metra szerokości miał faworek, którego usmażyli cukiernicy pod wodzą Tomasza Piłata, szefa "Barbarelli". Zużyto na niego 16 kilogramów żółtek, 24 kilogramy mąki, 2 i pół kilograma masła oraz kilogram cukru waniliowego, 16 lasek naturalnej wanilii oraz butelkę octu.

Ciasto wyrobiono w specjalnej maszynie, potem wyłożono je na wielki stół i trzy osoby obijały je drewnianymi wałkami.

- Na faworki przygotowuje się tzw. ciasto zbijane, które po wyrobieniu na gładką masę trzeba zbijać przez piętnaście minut - tłumaczy cukiernik Tomasz Piłat. - To bardzo ciężka robota.
Potem ciasto zostało rozwałkowane w długi płat i poprzecinane, by przewlec końce jak w tradycyjnych, małych faworkach. W specjalnej kadzi do smażenia faworek rumienił się przez 15 minut. Trzymało go i pilnowało temperatury oleju kokosowego 11 osób. Potem kruche ciastko wyłożono na specjalną blachę i ostudzono.
- Najtrudniej było zapanować nad faworkiem, żeby nie pokruszył się w czasie wyjmowania z tłuszczu - dodaje Tomasz Piłat. - Na szczęście się udało.
Faworek wyszedł smacznie rumiany i kruchy w środku. Kiedy ostygł ciastko w części zdegustowano, a reszta jako ciekawostka będzie dziś wystawiona w cukierniach należących do sieci.
Ostatki to po tłustym czwartku kolejny dzień kiedy degustujemy kaloryczne, smażone ciastka. Tym razem jednak większym powodzeniem wydają się cieszyć faworki. Ceny kilograma faworków wahają się od 35 do 45 zł za kilogram.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 18

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

e
elus

nigdy nie widziałam takiego wielkiego faworka ....napewno smaczny

c
cukiernik

nie wiem gdzie smazyli tego faworka chyba na raty ale widac ze nie jest on w calosci ze robiony na raty a pozatym za duzy kawalek ciasta zeby go usmazyc a wlascicielka barbaleli miala mistrzowskie papiery z cukiernictwa a umiala pomade na paczki ugotowac to wiadomo za co zrobila je smiech na sali a wszystkie masy tez pewnie z receptur z worka ciasta dzierzanow 400 g jaj 400 g oleju 125 ml wody 1000 g proszku jak kazda cukiernia teraz robi do smietany tez dodaje sie stabilizatora a do drozdzowki polepszacza no i francoz margaryna puff plastry taka jest zeczywistosc taka jest prawda a zamiast jajek unijne sa barwnik karoten czy to p dybalski czy barbaleta i piekarenka jas malgosia kazdy zaklad w calym kraju tak samo robijuz nawet aromaty sa etylinowe a nie jak kiedys na spirytusie cukier waniliowy w sklepie za 1.50 jest napisane jak byk cukier wanilinowy wiecej jest chemi niz w proszku do prania

c
cukiernik

nie wiem gdzie smazyli tego faworka chyba na raty ale widac ze nie jest on w calosci ze robiony na raty a pozatym za duzy kawalek ciasta zeby go usmazyc a wlascicielka barbaleli miala mistrzowskie papiery z cukiernictwa a umiala pomade na paczki ugotowac to wiadomo za co zrobila je smiech na sali a wszystkie masy tez pewnie z receptur z worka ciasta dzierzanow 400 g jaj 400 g oleju 125 ml wody 1000 g proszku jak kazda cukiernia teraz robi do smietany tez dodaje sie stabilizatora a do drozdzowki polepszacza no i francoz margaryna puff plastry taka jest zeczywistosc taka jest prawda a zamiast jajek unijne sa barwnik karoten czy to p dybalski czy barbaleta i piekarenka jas malgosia kazdy zaklad w calym kraju tak samo robijuz nawet aromaty sa etylinowe a nie jak kiedys na spirytusie cukier waniliowy w sklepie za 1.50 jest napisane jak byk cukier wanilinowy wiecej jest chemi niz w proszku do prania

G
Gość

Mój dziadek miał chuuja. To był faworek!

m
matma

do piter@piszesz ,że jedno jajko to ok. 70 g- OK zgoda ale całe,Samo żółtko to max 25-30g/albo i mniej/. A więc 16.000 gram / 16 kilo/ żółtek daje nam tak na okrągło ok. 550-600 sztuk żółtek.550 żółtek na 24 kg mąki to 22-25 jajka na kg mąki. trochę dużo jak na faworki nawet z przedwojennym przepisem.trochę pomyślunku

d
do piter

może przed wojną tak było ale teraz jak byś prawdziwy cukierniku tak robił to by cie sanepid zniszczył.Nikt teraz w kuchni nie używa całego wołu i piędzi czegoś tam.normy misiu normy i przepisy.Karmisz ludzi - pamietaj

p
piter

do cukiernika domowego jak sie nie znasz to nie komentuj w cukiernictwie sa takie receptury ze jajka cale tak jak i zoltka daje sie na wage np. ja jak sie uczylem to przyjete bylo ze jajko wazy od 5 do 7 dkg sa receptury co jajka daje sie na sztuki lub litry poszukaj starych przedwojennych receptur i poczytaj jak sie nie znasz to sie nie udzielaj prawdziwy cukiernik

G
Gość

'

d
do tia

sama tez uczylas sie pisac ?

d
do syf

syf to ty masz w łbie !

s
syf

Magdalena Gessler zrobiłaby tam porządek. Zaproście ją do sprzątania :)

A
Arsen

polowe maki pewnie wciagneli nosem zeby go ulepic. ten mlody widac na pierwszy rzut oka ze lubi poszalec w weekend dzi w ki ko ks taj ski boks

a
adsenior

Ot kolejny przykład, pogoni za rekordami. To nie jest interesujące, to jest śmieszne!

F
FCB

LUBIE TA SIEC MAJA NAJLEPSZE PACZKI W NASZYM MIESCIE!!!

t
tia

ja tam wole sobie smama zrobic fworki niz kupować taniej to mnie wynosi i mam pewność że będa mi smakowały:)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3